• Medij: Finance

gorenje skupscina delnicarji 002 jm 5b9f706b7745c.jpg.cut.n 5b9f706c27bee.jpg.720px

(na fotografiji Predsednik uprave družbe Gorenje, Franjo Bobinac in Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ob prijavi na poslednjo skupščino Gorenja)

Hisense je tudi uradno prevzel upravljanje družbe

PETRA SOVDAT 

Delničarji Gorenja so se zadnjič zbrali na seji skupščine, Franjo Bobinac pa je sejo zadnjič otvoril.

Foto: Jure Makovec

https://www.finance.si/8938645/%28KONEC%29-Zadnja-seja-skupscine-delnicarjev-mali-delnicarji-iztisnjeni-Gorenje-gre-z-borze?metered=yes&sid=537198339

Na seji skupščine delničarjev Gorenja, ki bo zadnja (do morebitne nove javne ponudbe delnic) je prisotnega 96,19 odstotka kapitala z glasovalno pravico. Celoten sklic je dostopen tukaj:

 

Preberite tudi:

zadnja seja skupščine delničarjev Gorenja

11:08

Glasuje se o umiku 121.311 lastnih delnic in s tem o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe. Osnovni kapital se bo zmanjšal za 506.221,83 evra, s trenutnih 101.922.103,97 evra na 101.415.882,14 evra

Vse delnice, z izjemo treh vzdržanih, so bile za sklep.

11:12

Glasuje se o iztisu delničarjev, ki se niso odzvali na prevzemno ponudbo na družbo Hisense Luxembourg Home Appliance Holding. Ta že ima 95,4 odstotka Gorenja. Vsi delničarji bodo dobili na delnico 12 evrov, kot je bila cena pri prevzemni ponudbi, ne bodo pa imeli stroška sprejema ponudbe – iztisnjeni delničarji bodo torej neto dobili več.

petra sovdat@petrasovdat

Franjo Bobinac o tem, kdaj in kako bo Gorenje z novim lastnikom zdaj bolj dobičkonosno

12:07 PM - Sep 17, 2018

Twitter Ads info and privacy

Hisense bo izplačal denarno odpravnino upravičencem (vsem, na katerih delnice niso vpisane kakšne plombe) takoj po vpisu tega sklepa o prenosu delnic GRVG v sodni register. Za izglasovanje tega sklepa bi po zakonu o prevzemih ta predlog moralo podpreti vsaj 90 odstotkov kapitala - Hisense ima več od potrebnega deleža.

Predloga ni podprlo 1.223 delnic, tri so bile vzdržane, sklep je, seveda, izglasovan..

zadnja seja skupščine delničarjev Gorenja

Časnik Finance je bil delničar Gorenja zato, da smo lahko poročali s sej skupščin delničarjev. Gorenje namreč nelastnikom, tudi novinarjem, ni pustilo prisostvovati brez delnic.

11:31

Glasuje se o umiku delnic z organiziranega borznega trga, iz ljubljanske in varšavske borze. Sklep bo učinkoval z dnem vpisa v sodni register. Tak predlog mora podpreti 75 odstotkov kapitala.

Predloga ni podprlo 985 delnic, 241 je bilo vzdržanih, sklep je, seveda, izglasovan.

gibanje-delnice-gorenja-od-zacetka-kotacije-5b9ba83ed1684-5b9ba83ed4e0b.png

Tako se je gibala vrednost delnice Gorenja od začetka kotacije na ljubljanski borzi 2. junija 1998.

11:35

Skupščina delničarjev se je najprej seznanila z odstopom nadzornikov, ki so jih začasno imenovali na prejšnji seji skupščine delničarjev. Takrat je namreč še potekala prevzemna ponudba Hisenseja, staremu nadzornemu svetu pa je potekel mandat. Na tisti seji so bili potrjeni Bachtiar Djalil, šef KadaCorinna Claudia Graf in Bernard Charles Pasquier ter Miha Košak, kadrovska komisija nadzornega sveta pa, kot je znano, za to sploh ni predlagala dveh zadnjih predsednikov nadzornikov Marka Voljča in Uroša Slavinca. Tema so delničarji dolgo očitali, da sta preveč prijateljska upravi Franje Bobinca.

petra sovdat@petrasovdat

Franjo Bobinac o tem, zakaj so v drugem četrtletju v Gorenju letos imeli izgubo

12:10 PM - Sep 17, 2018

Twitter Ads info and privacy

Novih sedem nadzornikov pa je za štiriletni mandat od 18. septembra 2018:

  • Yeguo TANG, doktor managementa. Uradna predstavitev: zasedal je številne vodilne položaje v skupini Hisense. Trenutno je direktor in podpredsednik Hisense Group Co., Ltd., predsednik uprave družbe Qingdao Hisense Air-Conditioning Co.,Ltd. in predsednik uprave družbe Hisense Kelon Electrical Holdings Co., Ltd.
  • Shaoqian JIA, magister managementa. Uradna predstavitev: bil je pravni svetovalec, direktor in podpredsednik več družb skupine Hisense. Od marca 2017 je direktor in predsednik družbe Hisense Kelon Electrical Holdings Co., Ltd.
  • Huizhong DAI, dipl. inž. strojništva. Uradna predstavitev: bil je generalni direktor v več družbah skupine Hisense. Trenutno je direktor Hisense Group Co., Ltd. in direktor Hisense Kelon Electrical Holdings Co., Ltd.
  • Caixia CHEN, diploma iz književnosti. Uradna predstavitev: med drugim je bila podsekretarka različnih odborov znotraj skupine Hisense. Od januarja 2016 je bila predsednica sindikata Hisense Group Co., Ltd. in od junija 2016 nadzornica družbe Qingdao Hisense Electronics Co., Ltd. Od januarja 2017 je bila vodja kadrovskega oddelka Hisense Group Co., Ltd. Od avgusta 2017 dalje opravlja funkcijo podsekretarke partijskega odbora Hisense Group Co., Ltd.

petra sovdat@petrasovdat

Franjo Bobinac o tem, kaj - poleg nove tovarne televizorjev - bodo z novim lastnikom Hisensejem še delali v Velenju in Srbiji

12:15 PM - Sep 17, 2018

Twitter Ads info and privacy

  • Yuling GAO, magister managementa. Uradna predstavitev: zaposlena je bila kot pomočnica direktorja finančnega in davčnega oddelka finančnega centra družbe Qingdao Hisense Electronics Co., Ltd. Kasneje je delala kot pomočnica direktorja in nadzornica v dveh drugih družbah skupine Hisense. Od leta 2015 je finančna direktorica družbe Hisense Kelon Electrical Holdings Co., Ltd.
  • Xin LIU, magister managementa. Uradna predstavitev: zasedal je številne finančne položaje vskupini Hisense. Trenutno dela kot pomočnik vodje računovodstva družbe HisenseGroup Co. Ltd in generalni direktor družbe Hisense International Co., Ltd.
  • Wenzhong LIU, diplomiran inženir. Uradna predstavitev: zasedal različne položaje v skupini Hisense, med drugim je bil predsednik in podpredsednik družbe Hisense Kelon Electrical Holdings Co., Ltd. in pomočnik direktorja oddelka strateškega razvoja družbeHisense Group Co. Ltd. Od julija 2018j je podpredsednik družbe Hisense Kelon Electrical Holdings Co., Ltd.

Po neuradnih podatkih bodo sicer po seji skupščine delničarjev Gorenjevo vodenje kmalu preoblikovali v enotirnega – to pomeni, da bo dobil upravni odbor z izvršnimi (uprava) in neizvršnimi direktorji (nadzorni svet).

zadnja skupščina delničarjev Gorenja

Tole je še ostalo od delničarjev Gorenja - no, vsaj toliko jih je prišlo na zadnjo sejo skupščine delničarjev.

11:51

Skupščina Gorenja je preklicala izbor revizorja za poslovna leta 2018 do 2020, to je bil Deloitte in za novega revizorja izbral revizorsko družbo Baker Tilly Evidas. Na Financah smo že opazili, da Kitajci Baker Tilly očitno zelo zaupajo, je tudi revizor mariborskega Tama, na katerem si zobe lomi celo kitajska država. Od kje poznate Baker Tilly? Iz Agrokorja. Hrvaški Baker Tilly je bilance holdinga revidiral v času, ko so se dogajale največje nepravilnosti. Mednarodna družba Baker Tilly se je svojih hrvaških kolegov po škandalu takoj odrekla. Je pa bil Baker Tilly Evidas pri nas denimo imenovan za revizorja na Termah Čatež in v DZS, gre torej za skupino, ki ji zaupa tudi Bojan Petan.

Proti je bilo 14.674 delnic, tri so bile vzdržane, sklep je potrjen.

Noben od zdajšnjih delničarjev družbe ni napovedal izpodbojne tožbe.

S tem je zadnje seje skupščine delničarjev Gorenja konec. Če smo natančni - predvidoma ena seja skupščine še bo, ko se bo Gorenje, se pričakuje, preoblikovalo v družbo z omejeno odgovornostjo. Na tej pa bo že lahko prisoten le Hisense, saj bo izvedena po iztisu malih delničarjev, šlo bo za univerzalno skupščino, ki je lahko izvedena takoj, le ob prisotnosti notarja.