• Medij: Kanal A
  • Datum objave: sreda, 19.09.2018

KANAL A 20.9.2018

VIDEO: https://www.24ur.com/video?video=62135307

GREGOR TREBUŠAK (voditelj): Predsednik republike pa je izmed petih kandidatov, ki so se prijavili na razpis za guvernerja Banke Slovenije za to mesto predlagal Primoža Dolenca, dosedanjega vršilca dolžnosti in viceguvernerja nekdanjega guvernerja Boštjana Jazbeca, ki je s tega mesta odšel s 76.000 evrov odpravnine, kljub temu, da se je za odhod odločil sam. No na razpis se je, kot rečeno, prijavilo pet kandidatov, Mejra Festić, do lani viceguvernerka, pa dva zdajšnja viceguvernerja Primož Dolenc in Marko Bošnjak, namestnik direktorja v svetu Evropske banke za obnovo in razvoj Milan M. Cvikl, ter manjše presenečenje Benjamin Jošar, predsednik uprave Triglav Skladi. Predsednik Pahor se sicer zaveda, da Dolenc še nima vse podpore v Državnem zboru, meni pa, da jo bo po predstavitvi v ponedeljek dobil. Karmen Lugarič.

 

KARMEN LUGARIČ (novinarka): Lista Marjana Šarca o predsednikovem izboru Primoža Dolenca danes že.

BRANE GOLUBOVIĆ (vodja poslanske skupine LMŠ): Primož Dolenc ni bil naša prva izbira, v Listi Marjana Šarca, oziroma poslanski skupini bomo naslednji teden poklicali gospoda Dolenca na pogovor. Na podlagi tega pogovora se bomo odločili.

NOVINAR: Ste pa zadovoljni z odločitvijo?

GOLUBOVIČ: Tega ne bi komentiral. Bomo opravili pogovor, naša prva je bil gospod Bošnjak.

LUGARIČ: No Levica Dolenca zagotovo ne bo podprla.

LUKA MESEC (koordinator Levice): Primož Dolenc ni kandidat, ki bi dobil našo podporo.

LUGARIČ: Očitno poslanca Levice Franca Trčka Dolenc ni uspel prepričati, niti na kosilu, ki je bilo plačano s službeno kartico Banke Slovenije, na katerem sta mimogrede pila vino Mesec. Še en tak stik Dolenca je bil v tem občutljivem času postopka izbire kandidata za novega guvernerja. Z vodjo predsednikovega kabineta in desno roko predsednika Aljo Brglez. O čem sta na delovnem srečanju, kot so kosilo opredelili na uradu govorila, urad ni razkril, čeprav je šlo za delovno srečanje. Ampak, da ne gre za lobistične stike pač pa običajne stike Urada predsednika republike z visokimi predstavniki državnih institucij.

KRISTJAN VERBIČ (predsednik VZMD): Kar se tiče delovnih sestankov je že primerno, da ko govorimo o Banki Slovenije in najvišji funkciji, torej guvernerju ali vršilcu dolžnosti in sploh članic sveta, da se takšni sestanki vršijo v uradnih prostorih Banke Slovenije.

LUGARIČ: Kjer naj bi se naredili tudi zapisniki, dodaja predsednik Združenja malih delničarjev, ki je sicer s konkretnimi vprašanji povabil vse kandidate na pogovor s tako imenovano civilno družbo.

VERBIČ: Povezana z upravljavskimi praksami v Banki Slovenije, ne zgolj z vprašanju razlaščencev in podobno, ker je to ključnega pomena. Nenazadnje novi guverner bo imel pomembno besedo in vlogo tudi pri prodaji slovenskih bank.

LUGARIČ: Srečo so imeli z vsemi, razen z Jošarjem in Dolencem, ki se nista odzvala. KPK je na vprašanje ali gre za lobstični stik odgovorila, da ne gre, da pa se komisija za slovenske razmere zaveda pereče problematike lobiranja povezanega z zaposlovanjem v javnem sektorju in da gre lahko v takih primerih za nejavno vplivanje na odločevalce v procesu, s čimer se krepijo klientelizem in netransparentno odločanje v kadrovskih zadevah. No glede na tvit poslanke in podpredsednice LMŠ Jerce Korče, ki je na Twitterju zapisala, da ne podaja ocene gospoda Dolenca, a da to, da predsednik predlaga nekoga za kogar se ve, da nima parlamentarne večine pomeni kratko malo izgubo časa. Sodeč po tem Dolenc podpore LMŠ ne bo dobil.