STA PERUTNINA PTUJ 27.09.2018

Ptuj, 27. septembra - Zaposleni v Perutnini Ptuj in perutninarski rejci doslej s strani vodstva ptujske družbe še niso prejeli nobenih uradnih informacij glede napovedi ukrajinske skupine MHP Holding o nakupu skoraj 91-odstotnega deleža ptujske skupine, ki je zdaj preko Sija v ruski lasti. Tako v sindikatu kot v združenju rejcev so za načrt prodaje izvedeli iz medijev.

 Kot je za STA povedala vodja sindikata kmetijske in živilske industrije v podjetju Suzana Lebar, za zdaj uradno kljub povpraševanju pri upravi družbe ne vedo nič. Vse, kar so izvedeli, so izvedeli iz medijev.

"Vemo, da so se neke stvari v tej zvezi dogajale, vedeli smo, da gremo v prodajo, kaj več pa ne, saj odgovorov vodstva še nisem dobila," je dejala Lebarjeva ter dodala, da zaposleni delajo pridno in pošteno, zato bodo tudi v prihodnje zahtevali temu primerno plačilo.

Ob tem je povedala, da so se še z vsakim lastnikom doslej dogovorili za korektne odnose, zato upa, da bo pri tem ostalo tudi ob morebitnem prihodu novih lastnikov.

Tudi prvi mož Perutninske zadruge Ptuj Simon Toplak za zdaj nima nobenih uradnih informacij, si pa želi, da bi jih čim prej dobili s strani uprave. Vedo le, da naj bi se dogovarjali z nekim francoskim potencialnim kupcem, zdaj pa se omenja ukrajinske vlagatelje.

Kot je dejal, rejcem zagotovo ni vseeno, kaj se bo dogajalo okoli Perutnine, vendar pa pravega vpliva na to nimajo več, saj so se pred dvema letoma s prodajo delnic odrekli solastništvu. "Bo pa prodaja na nas gotovo vplivala; bojimo se, da negativno," je dejal Toplak, ki bi raje videl kupca iz Francije, zdaj pa se boji, da bi dolgoročno prišlo do ukinjanja proizvodnje na Ptuju.

Da bo za dokončen razplet napovedi prodaje treba še nekoliko počakati, saj posel ni sklenjen, dokler ni sklenjen, pa meni vodja Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič, ki je že na nedavni skupščini skupine napovedal, da bodo organizirali delničarje za zagotovitev primernega donosa iz naslova njihove naložbe.

Za zdaj mu niso znani morebitni odložni pogoji glede sklenjene kupoprodajne pogodbe, nenazadnje bodo za izvedbo posla potrebovali še soglasje varuha konkurence. Ob tem je spomnil, da je v družbi še vedno 5270 malih delničarjev, pri čemer jih ima 3345 delnice na prehodnih oz. ukinjenih registrskih računih pri KDD in sami ne morejo biti vključeni v morebitno ponovno prevzemno ponudbo.

"Ker je ob prejšnjem prevzemu precej malih delničarjev ostalo v družbi, pričakujemo, da bo tokrat ponujena višja odpravnina od takratne prevzemne ponudbe," je dejal Verbič in napovedal, da so že podali zahtevo glavnemu delničarju za izstop iz družbe, zdaj pa vabijo ostale male delničarje, da se vključijo v njihov program delniške opore.

Ta med drugim tudi imetnikom ukinjenih registrskih računov omogoča, da delnice brezplačno prenesejo na odvetniški fiduciarni račun v okviru programa ter tako sodelujejo v postopku zahteve za izstop iz družbe in druge postopke, ki jih bodo izpeljali za skupno prodajo pod najboljšimi pogoji. Pravice bodo imeli zagotovljene tudi, če bi morda prišlo do postopka iztisnitve in bi sprožili postopek za preveritev primernosti višine denarne odpravnine.

Ukrajinska skupina, ki velja za vodilno perutninsko podjetje v Ukrajini, je ob objavi namere za prevzem napovedala, da z načrtovano širitvijo izvaja strateški korak, ki bo skupini dodal vrednost in okrepil njen položaj na mednarodnem trgu, hkrati pa bo Perutnina Ptuj pridobila dolgoročnega strateškega partnerja.

Medij: STA

Avtor: gm/mlu