• Medij: IN STORE
  • Datum objave: torek, 16.11.2021

INSTOR MERCATOR 16112021

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) si želi za delničarje Mercatorja, ki jih namerava večinski lastnik na decembrski skupščini iztisniti, štirikrat višjo odpravnino od predlagane.

Namesto 36 evrov naj bi za vsako delnico prejeli 145,25 evra, piše v nasprotnem predlogu združenja.

Izredna skupščina Mercatorja bo 6. decembra. Večinski lastnik, hrvaška Fortenova grupa, pod točko o izključitvi manjšinskih delničarjev predlaga, da se preostalim 1276 delničarjem Mercatorja izplača odpravnina v višini 36 evrov na delnico oz. skupno nekaj manj kot 22,4 milijona evrov.

Mercator je pod okriljem Fortenove od aprila letos. Takrat so bile namreč nanjo prenesene delnice s propadlega Agrokorja, ki je slovenskega trgovca kupil leta 2014.

VZMD z nasprotnim predlogom zahteva odpravnino v skupni višini 90,2 milijona evrov, kar pomeni 145,25 evrov za delnico. Pri tem izračunu so izhajali iz podatka, da srednja vrednost Mercatorja znaša 878,6 milijona evrov, kot je ocenil sam Agrokor, so sporočili iz VZMD.

"S predlagano iztisnitvijo so se žal potrdili tudi javno izražena napoved in opozorila VZMD, da je na nedavni skupščini sprejeta dokapitalizacija - v višini vsega 5,9 milijona evrov - služila zgolj temu, da večinski delničar preseže 90-odstotni prag in si tako omogoči naknadno izvedbo iztisnitve," so še opozorili v združenju.

Do septembrske skupščine je bila Fortenova 89,11-odstotna lastnica Mercatorja.