• Medij: IN STORE
  • Datum objave: četrtek, 23.12.2021

INSTORE MERCATOR 23 12 2021

Za danes je sklicana poslednja skupščina družbe Mercator, d.d., kjer bo večinski delničar Fortenova grupa, d.d. (90,005 %), iztisnil preostalih 1.277 delničarjev iz družbe. V VZMD (Vseslovenskem združenju malih delničarjev) iztisnitvi pod predlaganimi pogoji ostro nasprotujejo.

Kot so sporočili javnosti si temeljne pravice delničarjev prizadevajo zaščititi z vsemi pravnimi sredstvi, kljub kot pravijo sami, zaskrbljujočemu ravnanju sodišča, ker da je Fortenovi odprlo pot do iztisnitve malih delničarjev po vsega 36,00 evrov denarne odpravnine za posamezno delnico. 

Medtem utemeljitve in analize VZMD izkazujejo, da bi morala primerna denarna odpravnina znašati vsaj 204,33 evrov za posamezno delnico kar z nasprotnim predlogom VZMD tudi zahteva.

Strokovni sodelavci VZMD so prepričani, da je predlagani sklep o iztsinitvi nezakonit, saj je Fortenova grupa potrebni 90 % prag za iztisnitev - s kirurško natančnostjo 0,005 % (!) - presegla z nadvse sporno dokapitalizacijo v mesecu oktobru, ki jo VZMD sodno izpodbija oz. je vložil ničnostno tožbo in predlog registrske zapore. 

Na septembrski izredni skupščini je Fortenova grupa sprejela sklep, po katerem je povečala osnovni kapital Mercatorja z dobrih 218,2 mio evrov na 224,1 mio evrov. 

Tako je pod zelo ugodnimi pogoji pridobila lastniški delež v Mercatorju, brez katerega ne bi presegla 90 odstotkov  praga za iztisnitev, so zapisali.

Poleg izključitve prednostne pravice, torej dejstva, da preostali delničarji Mercatorja pri dokapitalizaciji niso smeli sodelovati, so v VZMD izpostavili tudi vprašanje ekonomske smiselnosti takšne minimalne dokapitalizacije za tako velik poslovni sistem. 

Delničarji so v okviru organiziranega zbiranja pooblastil za zastopanje na četrtkovi skupščini lahko izbrali odvetnika VZMD, Andreja Švencbirja, ki tudi sicer vodi pravne postopke za zaščito pravic malih delničarjev Mercatorja pod okriljem VZMD. 

Združenje je na naslove malih delničarjev poslalo tudi Delničarske sporazume in Pooblastila odvetniku. Tako upajo, da bodo uspeli združiti preostale male delničarje Mercatorja ter jim zagotoviti vsaj primerno denarno odpravnino oz. (znatno) višjo kupnino za njihove delnice. 

Omenijo še, da so delnice Mercatorja vredne več od ponujenih 36 evrov, kar da nenazadnje kaže celo trgovanje na Ljubljanski borzi, kjer se je tečaj - kljub že napovedani iztisnitvi in slabi likvidnosti trga - v zadnjih dneh povzpel na 40 evrov.