POP TV, 14.07.2008, 24 UR,19.21

Na strankarskem prizorišču se medtem nadaljuje prava vojna o političnem kadrovanju, ki jo je sprožila polemika med Borutom Pahorjem in Janezom Janšo. Zdaj se je vanjo vključil tudi Gregor Golobič. Ostro je kritiziral kadrovanje Jaševe vlade. Pravi, da gre za ozke in privatne povezave ljudi, ki za svoje funkcije nimajo strokovnih referenc, temveč zgolj članske ali prijateljske, povezave s sedanjo oblastjo. Na vladi to odločno zavračajo.


SUZANA LOVEC: Razburila je ta premierjeva izjava, da naj tudi drugi sledijo zgledu SDS in se samoomejijo.
JANEZ JANŠA (12.7.2008): Predlagamo, da vse parlamentarne stranke ali pa vse stranke, ki bodo kandidirale na letošnjih volitvah, uvedejo v svojih statutih nezdružljivost političnih funkcij v stranki s funkcijami v gospodarstvu.
LOVEC: Te klavzule, pravi Golobič, ne pomenijo ničesar. In to dokazuje prav Janševa vlada.
GREGOR GOLOBIČ (Zares): Nenazadnje gospod Predalič je bil v nadzornem svetu Istrabenza, generalni sekretar vlade do nedavna, že davno potem, ko so ta statut sprejeli. Gospod Baraga, tega kvalificira to, da je bil sošolec predsednika vlade, je v nadzornem svetu Hita.
LOVEC: Vlada kadruje klientelistično, pravijo.
GOLOBIČ: O, bom rekel ljudeh, ki krožijo navzkrižno po nadzornih svetih. Gospoda Koletnika sem omenil- direktorja Dravskih elektrarn, pa v upravi Holdinga slovenskih elektrarn, pa šef uprave nadzornega sveta Telekoma. Pa gospod Marinšek v Telekomu, pa šef nadzornega sveta NLB.
LOVEC: Na vladi zanikajo politično prijateljsko kadrovanje. To, pravijo, so počele prejšnje vlade. Glavni kadrovik LDS pa je bil prav Golobič. Nikoli ni protestiral, ko so za predsednika uprave postavili njihovega nekdanjega poslanca Leniča, ki je kasneje postal celo predsednik uprave Zavarovalnice Triglav. Prav tako ne, ko je bil za člana nadzornega sveta KAD imenovan nekdanji poslanec LDS Pucko. Golobičeve besede so zato, pravi vlada, neverodostojne. A Golobič priznava, da so v času stare LDS delali tudi napake.
GOLOBIČ: Absolutno so bile.
LOVEC: Je tudi LDS včasih koga po politični liniji imenoval?
GOLOBIČ: O tem ne more biti dvoma. Tudi.
LOVEC: A če bomo v naslednji koaliciji tudi mi, se ne bo politično kadrovalo, pomembna bo le strokovnost, obljublja Golobič. In kot dokaz: če bo zunanji minister njihov Ivo Vajgl, bo sedanji minister Rupel brez težav postal veleposlanik na Dunaju, če si bo to želel.
IVO VAJGL (Zares): Dr. Dimitrij Rupel ima najmanj kar je zagotovljeno in pravico do kateregakoli veleposlaniškega mesta.
LOVEC: Kako zelo eksplozivna je tema, pa dokazuje tudi to, da se je premierjev kabinet odzval tudi na izjave Boruta Pahorja v včerajšnjem TV klubu, da je zavrnil Janševo ponudbo, naj predlagajo kandidate za člane v nadzornih svetih. Pahorjeva izjava, pravijo, je neresnična, saj je njegov svetovalec Križanič še danes član nadzornega sveta Holdinga slovenskih elektrarn, njihov nekdanji minister Tajnikar pa je bil marca imenovana za člana bolnišnice Trbovlje.



Medij: POP TV
Avtorji: Lovec Suzana
Teme: Istrabenz
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 14. 07. 2008
Termin: 19:00
Trajanje:3