RA SLOVENIJA 1, 12.12.2006, DOGODKI IN ODMEVI, 15.54
Delničarji Gorenja so na današnji skupščini odobrili 15 odstotno dokapitalizacijo družbe. Uprava je sicer v soglasju z nadzornim svetom predlagala 50 odstotno povečanje osnovnega kapitala v petih letih, vendar je skupščina sprejela nasprotni predlog Kapitalske družbe. Iz Velenja Miran Korošec.


MIRAN KOROŠEC: Neuradne napovedi, da bo KAD z dobrimi 25 odstotki glasovalnih pravic zminiral predlog uprave in vsilil svojo voljo so se torej pokazale kot resnične. Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je dejal, da so se v minulih dneh intenzivno usklajevali s KAD-om in dosegli kompromis.
FRANJO BOBINAC: 15 procentno dokapitalizacijo, ki jo nameravamo izvesti v prvem kvartalu naslednjega leta na Ljubljanski borzi, pri čemer prednostne pravice obstoječih delničarjev ne bi izključevali.
KOROŠEC: Bobinac pravi, daq sicer ostaja nekaj grenkobe, kjer je uprava želela večje povečanje osnovnega kapitala.
BOBINAC: Pa vendar mi smo zadovoljni, dali so nam potrdilo za to, da lahko gledamo naprej v smislu ambicioznih razvojnih načrtov in tudi sami smo v prvem koraku nameravali povabiti vse obstoječe delničarje k dokapitalizaciji.
KOROŠEC: Kot je znano se za vstop v lastništvo Gorenja zanima tudi Evropska banka za obnovo in razvoj.
BOBINAC: S to zeleno lučjo za prvi korak k dokapitalizaciji so praktično dane vse možnosti, da nadaljujemo z razgovori glede delničarskega sporazuma.
KOROŠEC: Današnje ravnanje KAD in uprave pa je presenetilo in ogorčilo male delničarje. Njihov predstavnik Kristjan Verbič.
KRISTJAN VERBIČ: Neprimerno in smešno, da se pri tako pomembnem podjetju kot je Gorenja dogaja to, da v bistvu večinski lastnik, ki ima nenazadnje tudi v nadzornem svetu ustrezno zastopstvo, nasprotuje predlogu, ki je skozi nadzorni svet pravzaprav prišel in bil predlagan.
KOROŠEC: Na ogorčenje predstavnikov zaposlenih v Gorenju pa je skupščina sprejela tudi nasprotni predlog KAD-a, po katerem delavci ne bodo deležni nagrad ob delitvi bilančnega dobička.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Korošec Miran
Teme: Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 12. 12. 2006
Termin: 15:30
Trajanje:3