• Medij: Celjan
  • Datum objave: sreda, 13.07.2022

ČCELJAN SKUPŠČINA ELEKTRO CELJEisti dobiček. Elektro Celje je lani pridelal slabih 14 milijonov 6 čistega dobička, kar je 5, 5 milijona več od načrtovanega in 8, 4 milijona 6 več od doseženega v predhodnem letu.

Na 27. redni seji skupščine Elektra Celje, kije konec junija potekala na sedežu družbe v Celju, so se delničarji seznanili s poslovanjem družb v Skupini Elektro Celje v letu 2021 ter s poročilom o prejemkih članov organov vodenja in nadzora. Delničarji Elektra Celje so sklenili, da se od nekaj več kot 4,4 milijona lanskega bilančnega dobička za izplačilo dividend nameni nekaj več kot 2,1 milijona kar brez upoštevanja lastnih delnic znaša 0,09 bruto na delnico. Preostanek bilančnega dobička ostane nerazporejen. Dividende bodo izplačane 29. julija. Uprava in nadzorni svet Elektra Celje sta sicer predlagala, da bilančni dobiček ostane nerazporejen, medtem ko je Vseslovensko združenje malih delničarjev predlagalo izplačilo 0,18 bruto na delnico in Društvo Mali delničarji Slovenije 0,1884 bruto dividende na delnico. Vendar pa je skupščina podprla predlog večinskega delničarja, to je države. Pooblaščenec delničarja Kalantia Limited je na izglasovani sklep napovedal izpodbojno tožbo.

Poslovanje v letu 2021

Kot so zapisali v poročilu, je družba Elektro Celje v letu 2021 delovala v zahtevnih gospodarskih okoliščinah. Na distribucijsko omrežje družbe je bilo konec leta 2021 priključenih 175.027 odjemalcev električne energije ter 5.581 proizvodnih naprav, ki so priključene neposredno na omrežje. V letu 2021 se je skupno število elektrarn, v primerjavi z letom 2020, povečalo za 2.234. Delež izgub na preneseno električno energijo je, ob distribuiranih 1.975.237 MWh električne energije, znašal 4,22 Dosegli so najvišjo realizacijo investicij v zadnjih petih letih v višini 27,7 milijona €.

Nov sistem vodenja

V distribucijskem centru vodenja so zaključili s projektom uvedbe novega sistema SCADAADMS, kateri je danes primarni sistem za vodenje in nadzor naših daljinsko vodenih naprav. V mesecu oktobru smo podpisali pogodbo o prodaji 37,9-odstotnega poslovnega deleža družbe Elektro Celje v družbi ECE. HSE je tako postal večinski, 51-odstotni lastnik družbe.

Kot še poudarjajo v družbi, sta zadnji dve leti dober primer, kako hitro se lahko razmere poslovanja spremenijo, družba pa je dokazala, da dobro deluje tudi v hitro spreminjajočem se tehnološkem okolju. Ob tem dodajajo, da so se na vse spremembe ustrezno odzvali in so zagotovo med podjetji, ki ponujajo odgovore na sodobne izzive sistemskega prehoda na obnovljive vire, električno mobilnost, uporabo alternativnih, okolju prijaznih energentov, razvoju trajnostne mobilnosti in nudenja celostnih storitev za pametno upravljanje porabe električne energije.

Foto arhiv družbe Elektro Celje

  • Medij: Celjan
  • Datum objave: sreda, 13.07.2022
  • Stran: 9