RA SLOVENIJA 1, 18.06.2008, DOGODKI IN ODMEVI, 15.51

V dnevnem časopisju in na straneh Ljubljanske borze je danes na predlog Vseslovenskega združenja malih delničarjev objavljen nasprotni predlog dnevnemu redu skupščine Nove kreditne banke Maribor. Ta bo 8. julija. Civilna iniciativa Nove KBM ne damo, predsedniku združenja Kristjanu Verbiču očita, da namerava ob pomoči velikih igralcev opehariti približno 103 tisoč malih delničarjev in jih iztisniti iz lastništva banke. Lidija Vizantin.


LIDIJA VIZANTIN: Kot so danes poudarili člani civilne iniciative vse poti kažejo na to, da se bo ponovil že viden scenarij KBM Infomnda, ko so bili opeharjeni številni imetniki takratnih certifikatov. Vlado Kramberger, ki vodi civilno iniciativo pa o Verbiču, ki ni mali delničar Nove KBM pove.
VLADO KRAMBERGER: Kristjan Verbič je en prevarant novega tipa iz stare druščine zbirke SLS in recimo smeri Boško Šrot, ki je seveda preko teh gospoda Razgorška, Podobnika, Toplaka in tako naprej prišel do te pozicije in seveda je dobil določeno nalogo, ki jo pač sedaj mora opraviti.
VIZANTIN: In kakšna je ta naloga?
KRAMBERGER: Vidimo, je cilj tega iztisnitev malih delničarjev in seveda posledično prevara.
VIZANTIN: Dodaja, da zanje ni več dosegljiv. Da je samooklicani delničar, ki naj bi predstavljal 100 tisoč malih delničarjev in tako bodo na lastne stroške začeli zbirati pooblastila za njihovo zastopanje. Pravi tudi Edvard Džajič.
EDVARD DŽAJIČ: Jaz verjamem, da nam bo uspelo, kajti vse skupaj to počnemo ravno s tem namenom, da ljudje ohranijo to vsoto denarja in da to nekako tudi spotencirajo s pozitivo, s plusom. Saj pravim, če bo potrebno, šli bomo na ulice, stojnice. Ogromno podpore imamo, sploh na štajerskem.
VIZANTIN: Verbiču očitajo, da se z upravo pogaja le za dodatnih 20 centov dividende na delnico, samo pa so zahtevali zanjo evro. Poleg tega pa so od uprave zahtevali tudi predstavitev strategije banke, ki pa je ni. Po njihovem mnenju si ta uprava in nadzorniki nikakor ne zaslužijo tako visokih nagrad. Devet nadzornikov naj bi si namreč po predlogu uprave razdelilo 135 tisoč evrov. Vodja civilne iniciative Nove KBM ne damo pa še dodaja.
KRAMBERGER: Glede na to, kako pada vrednost delnice, bi morali tile možakarji morda celo jim kaj trgati od plače, na pa jim tako nagrado dajati.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Vizantin Lidija
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 18. 06. 2008
Termin: 15:30
Trajanje:3