• Medij: Bloomberg Adria
  • Datum objave: četrtek, 25.07.2024

Uprava Addika ne more oceniti namenov Alta Pay in Diplomat Pay

Nadzorni svet Addiko priporoča delničarjem, da sprejmejo izboljšano ponudbo NLB

Nadzorni svet družbe se mora v skladu z zakonom opredeliti do prevzemne ponudbe

https://si.bloombergadria.com/posel/nalozbe/63371/kaj-o-izboljsani-ponudbi-nlb-meni-uprava-addiko-bank/news/

Na izboljšano prevzemno ponudbo Nove Ljubljanske banke (NLB) za odkup vseh izdanih delnic za pridobitev nadzora nad avstrijsko Addiko Bank, ki so jo objavili sredi julija, sta se odzvala tudi uprava in nadzorni svet Addiko. "Če upoštevamo privlačnost zvišane ponudbene cene, nadzorni svet ugotavlja, da izboljšana ponudba ustrezno odraža interese delničarjev družbe Addiko," so zapisali v sporočilu, objavljenem na spletni strani Addiko Bank. Nadzorni svet družbe se mora v skladu z avstrijsko zakonodajo opredeliti do prevzemne ponudbe.

Namesto 20 evrov po novem uprava NLB delničarjem Addiko ponuja 22 evrov na delnico, zmanjšano za morebitna prihodnja izplačila dividend. "Svoje možnosti za uspeh želimo povečati s ponudbo, ki bi bila za vse delničarje Addiko Bank privlačnejša od alternativnih možnosti," so za Bloomberg Adria ob objavi ponudbe sporočili iz NLB. Kot pojasnjujejo, so se odločili, da ukrepajo zdaj, skoraj natanko en mesec pred iztekom ponudbe zaradi sezone dopustov. Za sprejetje odločitve imajo čas le do 16. avgusta.

Izboljšana ponudba in dopolnilna izjava uprave Addiko Bank sta obravnavali na seji nadzornega sveta dne 24. julija. "Nadzorni svet po temeljitem pregledu izboljšane ponudbe in na podlagi informacij, ki so bile na voljo na dan dopolnilne izjave, priporoča delničarjem družbe Addiko, da sprejmejo izboljšano ponudbo," so zapisali v izjavi. 

Preberi še

NLB priglasila prevzem Addiko, a na dovoljenje bo še čakala

NLB z višjo ponudbo: Bodo premamili delničarje Addiko Bank?

Alta Pay umaknila zahtevo za nakup delnic Addiko Bank

Prevzem Addiko Bank: 'To je drugo dejanje boja med NLB in Kostićem'

Kljub temu pa opozarjajo, da je po mnenju nadzornega sveta negotovo, ali bo izboljšana ponudba uspešna na podlagi predhodnih pogojev, ki jih je določil ponudnik, zlasti postavljenega pogoja glede minimalnega praga za prevzem. Kot smo poročali, je NLB namreč zapisala, da je pogoj za veljavnost prevzemne ponudbe nakup 75-odstotnega deleža v kapitalu Addiko Group, kar ustreza 14.625.000 delnic Addiko. 

Po mnenju nadzornega sveta mora posamezen delničar družbe Addiko upoštevati vse relevantne okoliščine, pa tudi verjetnost, da bo izboljšana ponudba uspešna. "Na podlagi teh dejavnikov se morajo delničarji družbe Addiko posamično odločiti, ali in v kolikšni meri sprejmejo izboljšano ponudbo," so navedli.

Kot zapisano v uvodu, se mora nadzorni svet opredeliti do prevzemne ponudbe. "Tudi po slovenskem pravu je uprava ciljne družbe dolžna objaviti svoje mnenje o prevzemni ponudbi. Res pa v Sloveniji ni običajno, da bi uprava bodisi priporočala, bodisi odsvetovala sprejem ponudbe," meni Pavle Pensa, odvetnik pri Jadek & Pensa.

'Uprava Addika ne more oceniti namenov Alta Pay in Diplomat Pay'

Za nakup delnic Addiko Bank se potegujeta še dva srbska poslovneža: Miodrag Kostić prek Agri Europe Cyprus in Davor Macura, ki vodi Alta Pay Group. Agri Europe je želel pridobiti 17 odstotkov, Alta Pay pa 29,59 odstotka avstrijske banke. Konec prejšnjega meseca je Addiko objavil, da ima Alta Pay že tretjino glasovalnih pravic. Kmalu zatem je prišla informacija, da je delničar avstrijske banke postal tudi srbski Diplomat Pay.

Skupina Alta Pay pa je v začetku julija nato umaknila zahtevo za regulatorno dovoljenje za pridobitev (kvalificiranega) 10-odstotnega deleža v kapitalu skupine Addiko Bank, kar bi lahko pomenilo, da se umikajo s tekme za pridobitev deleža v avstrijski bančni skupini.

"Uprava ne more zanesljivo oceniti namenov družb Alta Pay in Diplomat Pay v zvezi z njunimi delnicami Addiko, predvsem v povezavi z izboljšano ponudbo NLB," so navedli pri nadzornem svetu Addika.

Na spletni strani Addika je zapisano tudi sporočilo, da je 1. februarja Alta Pay Group sklenila pogojno pogodbo o nakupu delnic za pridobitev 6,87-odstotnega deleža Addika. Sklenitev te pogodbe o nakupu delnic je potekala 22. julija 2024. Isti dan je Alta Pay Group prenesla 1.340.207 delnic Addiko Bank na tretjo osebo z zapadlostjo v skladu s pogodbenimi obveznostmi. V trenutno objavljeni lastniški strukturi Addika je razvidno, da imajo srbski lastniki prek treh družb 30-odstotni delež. 

Je postavljeni prag (pre)visok?

Postavljeni, 75-odstotni, minimalni prag za veljavnost prevzemne ponudbe NLB namreč skrbi tudi male avstrijske delničarje. V Združenju avstrijskih delničarjev (IVA) so zapisali, da je prevzemna ponudba NLB resda izboljšana, hkrati opozarjajo, da je uspešnost ponudbe popolnoma odvisna od srbskega delničarja Alta Pay, saj ima z 29,59-odstotnim deležem odločilno moč, da prepreči prevzem. Ta je kasneje prevzemno ponudbo sicer umaknil.

"Pri takšnih prevzemnih tekmecih in okoliščinah je ocena stanja in odločitev na strani malih delničarjev toliko bolj otežena, zato težko razumemo vztrajanje NLB pri težko dosegljivem pogoju za uspeh njihove prevzemne ponudbe," so zapisali pri IVA, njihovo mnenje pa objavlja Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD). 

Nekoliko zaskrbljenosti v IVA izražajo tudi ob dejstvu, da NLB ne daje izrecnih zagotovil glede ohranitve kotacije Addika na Dunajski borzi, vendar NLB v odgovoru navaja, da bo kotacijo za enkrat ohranil, a bo redno preverjal njeno smiselnost. V IVA sklenejo, da prevzemne ponudbe pogosto vsebujejo različne odložilne pogoje, njihovo izpolnitev pa je težko napovedati.

V NLB sicer izražajo prepričanje, da bodo prejeli vsa potrebna soglasja - tudi hrvaških regulatornih organov - a hkrati iz IVA opozarjajo, da lahko glede na roke dejanski prevzem ostaja dolgo negotov - v skrajnem primeru celo do 30. junija 2025.

Novico bomo dopolnjevali.