RA SLOVENIJA 1, 01.10.2015, DOGODKI IN ODMEVI, 15.35

Koliko bo davkoplačevalce stala sanacija bank ne bo jasno dokler Ustavno sodišče ne odloči o pravilnosti izbrisa podrejenih obveznosti bank. Naše sodišče je vprašanja o nujnosti upoštevanja sporočila, ki je bilo podlaga za spremembo bančnega zakona o posledično izbris podrejenih obveznosti naslovila tudi na Evropsko sodišče. Stališče Evropske komisije o tem ali je bilo sporočilo zavezujoče ali ne si mali delničarji in Banka Slovenije, ki je odredila izredne ukrepe, razlagajo različno. Zdenka Bakalar. 
ZDENKA BAKALAR: 600 milijonov so k sanaciji bank prispevali tudi lastniki podrejenih obveznic, saj so jih izbrisali. Mali delničarji so zato sprožili ustavni spor in v njem zatrjujejo, da je bil izbris neupravičen, brez pravne podlage, saj da samo smernice oziroma navodila niso zavezujoča, niso direktive, ki jih je treba obvezno prenesti v zakon. Ustavno sodišče je med drugim vprašanje o dejansko zavezujoči naravi omenjenega dokumenta naslovilo na Evropsko sodišče in to je zbralo več stališč, tudi Evropske komisije. Ta je pritrdila našim stališčem, pravi Miha Kunič, odvetnik skupine izbrisanih obvezničarjev. 
MIHA KUNIČ: Smernice za katere so v Banki Slovenije in drugih organih trdili, da so zavezujoč pravni akt, da so nezavezujoč pravni akt in da tudi njihova uporaba je takšna, da ni potrebna nujna razlastitev imetnikov podrejenih obveznic. 
BAKALAR: Evropska komisija trdi drugače, pa odločno guverner osrednje banke Boštjan Jazbec. Ugotavlja, da je bil pravni okvir pravilen. 
BOŠTJAN JAZBEC: In da bi v primeru neizpolnjevanja, oziroma izbrisa temeljnega kapitala in podrejenih obveznic, dodelitev državne pomoči bankam v težavah, ne bi bila mogoča.
BAKALAR: Obe strani pričakujeta čimprejšnjo odločitev Evropskega sodišča, da bo potem lahko tudi naše Ustavno sodišče nadaljevalo z odločanjem o pravilnosti izbrisa podrejenih obveznosti. Poleg skoraj 5 milijard javnega denarja so 600 milijonov k pokrivanju bančne luknje prispevali tudi lastniki podrejenih obveznosti. Upravičeno ali ne, o tem bodo odločali sodniki. 

Medij: Radio Slovenija 1

Avtorji: Bakalar Zdenka
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 01. 10. 2015 
Termin: 15:35
Trajanje: