RA SLOVENIJA 1, 02.10.2014, DOGODKI IN ODMEVI, 15.37

Tonski posnetek oddaje: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dogodki-in-odmevi/174297485 (Prispevek "Pobude za zadržanje izvajanja zakona o bančništvu so neupravičene" od 8:00 naprej). 

Pristojna odbora v državnem zboru sta danes sklenila, da so pobude za zadržanje izvajanja zakona o bančništvu do končne odločitve Ustavnega sodišča neupravičene. Pobude za zadržanje zakona o dostopu do informacij javnega značaja pa so po njihovem mnenju upravičene. Urška Jereb Brankovič.


URŠKA JEREB BRANKOVIČ: Odbor za notranje zadeve in javno upravo je danes prisluhnil zahtevi Banke Slovenije in pobudam NLB, ter NKBM naj začasno zadrži izvajanje dela zakona o dostopu do informacij javnega značaja in sicer dokler se o tem ali se problematična posojila v državnih bankah razkrijejo, ne opredeli Ustavno sodišče. Odbor za finance pa pobudi razlaščenih imetnikov podrejenih obveznic po zadržanju nekaterih členov zakona o bančništvu ni ugodil. Kot je povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Irena Sodin je bila razlastitev imetnikov podrejenih bančnih obveznic nujna, sicer Evropska komisija sanaciji slovenskih bank ne bi prižgala zelene luči. 
IRENA SODIN: Državna pomoč banki, ki ne izpolnjuje minimalnih zahtevanih regulativnih pogojev, ne sme biti dodeljena dokler lastniški kapital, hibridni kapital in podrejeni dolžniški instrumenti ne prispevajo v celoti k izravnavi morebitnih izgub. 
JEREB BRANKOVIČ: Ta ukrep striženja na nič, ki je imetnikom podrejenega dolga vzel pol milijarde evrov, je nezakonit, je ugovarjal Marko Pogačnik SDS. 
MARKO POGAČNIK: To je unikum, ki se je zgodil v Sloveniji in nobena odločba, ne Evropskega parlamenta, ne Evropske komisije ne zahteva, da se jih postriže na nič. 
JEREB BRANKOVIČ: S tem se je strinjal tudi predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič in dodal, da bi bil zadržanje izvajanje tega zakona nujno, sicer bodo prizadeti še nekateri imetniki podrejenih obveznic. 
KRISTJAN VERBIČ: Gre za interese tako imetnikov obveznic kot delnic celjske banke, kakor tudi delničarjev Gorenjske banke. Slovenija je bila prva izmed držav, ki je v okviru bančne sanacije sprejela tako radikalen ukrep. V prihodnje naj bi to veljalo za vse banke evro območja, ki bodo deležne državne pomoči.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Jereb Brankovič Urška
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič, mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 02. 10. 2014 
Termin: 15:37
Trajanje: