Kanal A, 26.3.2010

Zakaj_PriceWaterhouseCoopers_ni_pregledal_odkup_zemlji_v_Orle_ki_gmajniGREGOR TREBUŠAK: Nekomu je v velikem interesu, da revizorju v Luki Koper med 10 posli, ki jih pregledujejo načrtno izpustijo precenjeno odkupovanje zemljišč Orleške gmajne pri Sežani, zaradi katerih so aretirali poslanca Srečka Prijatelja. To namreč dokazuje ta aneks h pogodbi med Luko Koper in revizorsko hišo PriceWaterhouseCoopers, ki smo ga pridobili na naši televiziji in v kateri jasno piše, da morajo pregledati tudi posle s spornimi zemljišči pri Sežani. A tega

revizorji niso storili, čeprav so za to dobili največ, 300.000 evrov. Kdo je tisti, ki je imel tako veliko vpliva, da je lahko ugledni revizorski hiši naročil ali pa je to naredilo kar samo, oziroma da se sporne pogodbe potem niso pregledale. V poročilu iz revizorske hiše PriceWaterhouseCoopers pa revizorji mirno zapišejo, da so se tako odločili, ker so sami tako presodili in to kljub temu, da so sklenili aneks h pogodbi. In zato smo se danes obrnili na centralo te ugledne mednarodne revizorske hiše v Londonu. Pojavlja se namreč vrsta vprašanj kdo ni spoštoval pogodbe, ali je kdo na revizorje vplival, ali pa je lokalna podružnica v Ljubljani enostavno le goljufala in ni opravila vsega dela in to pred jutrišnjo skupščino Luke Koper. Ana Turk.
ANA TURK: PriceWaterhouseCoopers, to revizorsko hišo lastniki lansko pomlad izberejo za pregled 14 spornih poslov v Luki Koper in izbrani revizorji v prvi fazi to tudi storijo. Pri tem pa sklenejo, da bodo v drugi, torej bolj temeljiti fazi revizije pregledali samo 7 poslov in ne več vseh 14. In tako iz igre izločijo Orleške gmajne. In to kot zapišejo, je njihova povsem neodvisna ocena, vendar še zdaleč ne zadnja in dokončna, kar dokazuje ta aneks h pogodbi, v kateri se naročnik, torej Luka Koper, oktobra lani z njimi dogovori, da ne pregledajo samo tistih sedmih poslov, ki so jih sami izbrali v predizboru, ampak še dodatne. Med drugim Orleške gmajne pri Sežani. A revizorji in z njimi glavni revizor Leon Živec, ki je hkrati tudi član uprave slovenskega PriceWaterhouseCoopersa tega ne storijo, kajti v njihovem dokončnem poročilu Orleške gmajne niso omenjene niti z besedo, o čemer pa nočejo govoriti.
GOVORNICA: Jutri bo javna skupščina in takrat bo to uradno in bo gospod Živec tudi dosegljiv za izjave.
TURK: Se izmikajo soočenju? Kdo jim je vendar očitno naknadno naročil, da Orleške gmajne iz pregleda izpustijo, kajti dejstvo je, tako sporočijo iz Luke Koper, da je luka z njimi podpisala samo pogodbo in aneks in nobenega drugega dokumenta. Je šlo torej za ustni dogovor in to očitno z nekom, ki ima moč in vpliv? Prav s tem vprašanjem se bodo po vsej verjetnosti ubadali tudi na sedežu ugledne revizorske hiše v Londonu, saj na račun Luke Koper zagotovo ne bi radi zastavili svojega velikega ugleda.
TREBUŠAK: Ana, jutri je torej dan D, ali obstane minister za promet Patrick Vlačič in njegov državni sekretar Jakomin, saj je sprva na začetku kazalo, da je on vplival na to, da se revizija ni izvedla, saj je za Luko Koper svetoval, no ali pa se bo morda razkril celo kdo drug.
TURK: Ja in prav na to, da naj bi imel pri vsem tem prste vmes sam vrh prometnega ministrstva, številni še vedno namigujejo. Ali to drži ali ne drži pa naj bi razkrila že jutrišnja skupščina Luke Koper, na kateri bo zagotovo glavno besedo imel glavni revizor Leon Živec. Kako to tudi ne, če pa številni lastniki že napovedujejo, da ga bodo dobesedno zasuli s številnimi vprašanji, med drugim tudi s tem, kdo mu je ukazal in kdo mu je naročil, da ne pregleda Orleške gmajne. In odgovor na to vprašanje bo na jutrišnji skupščini zagotovo ključen.
TREBUŠAK: Ana, najlepša hvala.


Medij: Kanal A
Avtorji:
Turk Ana
Teme:
skupščina Luka Koper
Rubrika / Oddaja:
Svet
Datum:
25. 03. 2010
Termin:
18:00
Trajanje:
4