RA SLOVENIJA 1, 29.04.2010, DOGODKI IN ODMEVI, 15.42

Vstopanje_Slovenije_v_OECD_bi_se_lahko_zavlekloNa sedežu OECD-ja, Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, še vedno optimistično napovedujejo, da bo Slovenija skupaj z Estonijo in Izraelom, konec maja tudi uradno vstopila v ta klub 30-ih najbolj razvitih držav sveta. Na vprašanje kaj se bo zgodilo, če državni zbor 4. maja v drugo ne bo potrdil zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, na katerega je državni svet dal odložilni veto, v Parizu uradno ne odgovarjajo.

Neuradno pa bi se vstopanje Slovenije v OECD lahko zavleklo za več mesecev. Z generalnim sekretarjem organizacije Angelom Gurrio, se je pogovarjala Meta Dragolič.
META DRAGOLIČ: Potrditev zakona o upravljanju kapitalskih naložb države v parlamentu, je zadnji pogoj, ki ga mora Slovenija izpolniti za vstop v OECD. Strokovnjaki organizacije vsebino slovenskega zakona dobro poznajo in se ne strinjajo z nekaterimi kritikami, ki jih je bilo slišati med razpravo o predlogu v Sloveniji.
ANGEL GURRIA: Prav transparentnost je to kar nas zanima, da zagotovimo, da se ne bodo ohranjali žepi različnih vplivov. Imate številna razdrobljena podjetja v državni lasti, razpršena po vseh ministrstvih. To mora izginiti. Gre tudi za odgovornost ustreznim organom in tudi vsem Slovencem …
DRAGOLIČ: … poudarja generalni sekretar. Gurria tudi vztraja, da ne gre za privatizacijski zakon, temveč za bolj učinkovito upravljanje podjetij v državni lasti. Po njegovem ima organizacija zbrane najboljše prakse, torej lahko državam, tudi Sloveniji, učinkovito svetuje. Vprašanje ali torej pomeni, da Slovenija konec maja ne bo mogla postati članica OECD-ja če zakon v državnem zboru pri drugem glasovanju ne bo potrjen, pa je Burria zavrnil kot negativni scenarij in dodal.
GURRIA: Če bomo po glasovanju dobili potrdilo, da je bil zakon sprejet, bomo pristojnemu odboru poročali. Ta bo svoje pozitivno mnenje poslal svetu organizacije in ta bo pripravil povabilo na članstvo. Prepričan sem, da se bo to tudi zgodilo, …
DRAGOLIČ: je zaključil Gurria. Na ministrskem srečanju konec maja naj bi v organizacijo sicer povabili Slovenijo, Estonijo in Izrael, pričakujejo pa, da se ga bo udeležil italijanski premier Berlusconi in seveda tudi predsednik slovenske vlade Pahor.
NOVINARKA: Finančni minister France Križanič pravi, da bo Slovenija še sprejela ustrezno zakonodajo za vstop v OECD.
FRANC KRIŽANIČ: Mi bomo pri tem uspešni, zelo pomemben dan bo ponedeljek, ko je zopet glasovanje o zakonu o upravljanju kapitalskih deležev države s katerim se ustanavlja agencija za upravljanje s temi deleži, ki ločuje dnevno politiko in tudi redno regulativo ministrstev od upravljanja z deleži države, hkrati pa postavlja poseben kodeks upravljanja tudi za zaščito malih delničarjev, kar so vse standardi OECD-ja.


Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji:
Dragolič Meta
Teme:
mali delničarji
Rubrika / Oddaja:
Dogodki in odmevi
Datum:
29. 04. 2010
Termin:
15:42
Trajanje:
3