Na današnji 16. skupščini Luke Koper, d.d., ki je začela z več kot dve urno zamudo in se je se zaključila nekaj pred 18., so bili sprejeti vsi predlagani sklepi. Glede na večinski delež države (Republike Slovenije) in paradržavnih skladov (KAD in SOD) je bilo to pričakovano, čeprav so VZMD in številni drugi mali delničarji vendarle upali, da bodo prevladali argumenti namesto preglasovalne moči, predvsem glede na razmere v družbi in njen ekonomski ter strateški pomen in s tem povezano odgovornostjo, ne le do malih delničarjev, pač pa do vseh državljanov, v imenu katerih upravljajo večinski delež Luki Koper.

V okviru predlogov sklepov, ki so bili naknadno uvrščeni na dnevni red skupščine, na podlagi zahteve za razširitev dnevnega reda, s strani Slovenske odškodninske družbe, d.d. (SOD), in Kapitalske družbe, d.d. (KAD), je VZMD - z javno objavljenim nasprotnim predlogom in utemeljitvami - predlagal, da se za novega člana nadzornega sveta imenuje tudi predstavnik malih delničarjev. VZMD je za člana Nadzornega sveta predlagal svojega aktivnega člana Davorina Petarosa, predstavnika Sekcije malih delničarjev Luke Koper, ki pa v nadzorni organ družbe žal ni bil izvoljen.

Takoj po glasovanju o članih Nadzornega sveta (NS) je sledilo glasovanje o razrešitvi predsednice NS Olge Franca. Navkljub pozivom predstavnika zaposlenih v NS Mladena Jovičiča, k zavrnitvi predloga, je bila članici izglasovana razrešnica s skorajda 93,5 odstotki vseh glasov. Predlagatelji, ob siceršnjem argumentiranem pozivanju obeh pooblaščencev VZMD, kljub vsemu niso podali nikakršnih obrazložitev ali razlogov za razrešitev. Takšno ravnanje je presenetilo številne prisotne male delničarje in njihove predstavnike, predvsem spričo zavez predstavnikov upravljavcev lastništva Republike Slovenije o transparentnem ravnanju pri vseh tovrstnih postopkih.

Oba pooblaščenca, ki ju je predlagal VZMD - Davorin Petaros, predstavnik Sekcije Luka Koper pri VZMD, in mag. Kristjan Verbič, predsednik VZMD - sta po zaključku skupščine izrazila upanje, da bodo ob tako prevzeti 100 odstotni odgovornosti za stanje v Luki Koper, upravljavci državne lastnine in paradržavnih skladov nemudoma, storili vse potrebno za stabilizacijo in normalizacijo razmer v tako pomembni (gospodarsko in strateško) družbi, kot je Luka Koper.


Zgovorno poročilo VZMD TV z nekaterimi najbolj reprezentativnimi utrinki in udeleženci skupščine sledi jutri dopoldan!