Sekcije malih družbenikov Primorskih novic pri VZMD javno poziva in opozarja.

Gospodarska družba Primorske novice ima tudi notranje lastnike, ki delujemo v okviru družbeniškega sporazuma in imamo še z nekaterimi drugimi malimi lastniki nekaj več kot 15- odstotni lastniški delež. Glede na ravnanje največjih posamičnih lastnikov in nadzornega sveta, ki ogroža podjetje in s tem naše premoženje v njem, smo prisiljeni javno opozoriti največje posamične lastnike družbe in nadzorni svet na odgovornost, tudi odškodninsko, ki jo imajo po zakonu o gospodarskih družbah. člane nadzornega sveta  še posebej opozarjamo na zakon o gospodarskih družbah, ki pravi, da mora nadzorni svet upoštevati interese družbe in interese vseh lastnikov. Nadzorni svet smo notranji lastniki na pereče razmere tudi že dvakrat pisno opozorili, vendar do danes  nismo dobili odgovora.

Za finančno in siceršnjo krizo Primorskih novic je po naši oceni izključno kriva odločitev  petih lastnikov družbe (Luke Koper, Intereurope, Banke Koper, Primorja Ajdovščina in Hita) oziroma nadzornega sveta, da v času, ko je podjetje uspešno uresničevalo projekt dnevnika in poslovalo v skladu s plani, imenuje novega direktorja družbe in od njega zahteva zamenjavo odgovornega urednika. Pred to zamenjavo so letos januarja in maja na skupščinah lastniki, tudi vseh pet omenjenih podjetij, skoraj 100-odstotno podprli najprej plan za leto 2006 in nato letno poročilo za leto 2005, nadzorni svet pa je kot ugodne ocenil tudi rezultate poslovanja v prvih mesecih leta, ki so napovedovali izpolnitev plana. Družba je imela maja le milijon izgube iz rednega poslovanja in 32 milijonov tolarjev dobička zaradi izrednih prihodkov.

Kot smo oktobra letos pisno opozorili nadzorni svet, je poslovanje družbe zdaj iz meseca v mesec slabše, izguba se veča, plače so bile izplačane z zakasnitvijo, plan se ne uresničuje, razmere v kolektivu pa so zaskrbljive. Ob devetmesečju je bilo izgube iz rednega poslovanja 64 milijonov. čisti prihodki od prodaje so se v primerjavi z letom 2005 sicer povečali za 16 odstotkov, vendar so nekoliko pod planom, povsem neusklajeni s planom pa so stroški dela (predstavljajo polovico celotnih stroškov): povečali so se kar ta 26 odstotkov. Nadzorni svet smo takrat pozvali k ukrepanju, saj ocenjujemo, da niti direktor niti novi odgovorni urednik svoji odgovornosti nista kos. Nadzorni svet se ni odzval, zato ga zdaj javno pozivamo, da to stori in ukrepa v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili in v prid vseh lastnikov. Gorazda Humarja, Mirka Pavšiča, Aleksandra Lozeja in Tilna Majnardija v nadzornem svetu ter direktorje petih primorskih podjetij Roberta časarja, Andreja Lovšina, Nika Trošta, Dušana črnigoja in Vojka čoka javno pozivamo, da nehajo zniževati vrednost našega premoženja in uničevati časopis, ki so ga brale generacije Primorcev in ki je bil na dobri poti, da se iz poltednika spremeni v četrti splošno-informativni časopis v državi.

 

V imenu Sekcije malih družbenikov Primorskih novic pri VZMD

Bogdan Mahne

Postojna, 27. novembra 2006