Z današnjo skupščino družbe Iskra Mehanizmi Holding, d.d., se je zaključil pester skupščinski teden, v katerem se je zvrstilo 7 skupščin delniških družb, ki jih v okviru prizadevanj programa »Delniška OPORA« pozorno spremljajo v VZMD. Poleg današnje, so se v minulih dneh tako zvrstile še skupščine družb Hranilnica LON, d.d., MEJA ŠENTJUR, d.d., INFORMATIKA, d.d., GOZDNO GOSPODARSTVO Novo mesto, d.d., ŽELEZAR ŠTORE, d.d., in KOPA, d.d.

Na današnji skupščini je bilo prisotnega 72,28 % kapitala z glasovalno pravico. Poleg največjega delničarja, družbe ZAFINA, d.o.o. (61,51 %), v lasti direktorja Iskre Mehanizmi Holdinga, dr. Marjana Pogačnika in tretjega največjega delničarja, družbe HD +, d.o.o. (9,90 %), je bil na skupščini prisoten le še Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. Slednji je na skupščini predstavil tudi Nasprotni predlog, ki ga je VZMD pripravil, ker prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta o delitvi bilančnega dobička ni bil skladen z veljavno zakonodajo, ki določa, da mora skupščinski sklep vsebovati točen datum izplačila dividend in tudi presečni dan. O nasprotnem predlogu VZMD se na skupščini sicer ni glasovalo, saj je direktor Pogačnik, kot zastopnik največjega delničarja, na podlagi nasprotnega predloga VZMD naknadno podal praktično identični nasprotni predlog, ki je bil tako tudi sprejet. Delničarji bodo 30. 8. 2019 prejeli dividende v višini 4,72 € bruto na delnico, za kar bo družba namenila praktično celotni bilančni dobiček.

Skupščina je potrdila tudi pooblastilo upravi za izplačilo vmesnih dividend, čemur so v VZMD sicer nasprotovali. V Združenju namreč že dalj časa opozarjajo na stroškovno neracionalnost drobljenja izplačil, saj za številne male delničarje to pomeni le podvajanje s tem povezanih visokih stroškov finančnih posrednikov in posledično manjši končni prejeti znesek, za marsikoga pa celo podvajanje končnega neto stroška.


Sorodna sporočila:

Ljubljana ‒ Predstavitev ugotovitev Poročila EK o Sloveniji 2018 v znamenju gospodarske rasti in vzdržnosti javnih financ; ISKRA MEHANIZMI HOLDING – zaradi napačnega sklica skupščina preložena  - petek, 16.03.2018

ISKRA MEHANIZMI - potrditev dividende v višini 4,20 €; INLES – ponovno brez dividend; GOZDARSTVO GRČA – preklic pomembne skupščine - torek, 27.06.2017


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev