Danes je VZMD oz. član VZMD Harald Karner upravi Intereurope posredoval nasprotni predlog za skupščino Intereurope.

INTEREUROPA, Globalni logistični servis, d.d., Koper
tajništvo uprave ga. Renko Ester
Vojkovo nabrežje 32

 

6000 KOPER

 

ZADEVA: NASPROTNI PREDLOG K TOčKI 7. DNEVNEGA REDA

 

 

 

Podpisani član VZMD - Vseslovenskega združenja malih delničarjev, Harald Karner, EMŠO: 2509942500340, Cesta IX/14, 3320 Velenje, kot delničar gospodarske družbe INTEREUROPA, Globalni logistični servis, d.d., Koper,

 

 

na podlagi 300. člena ZGD-1 sporočam, da bom na 17. redni skupščini delničarjev, ki bo v petek, 6. julija 2007, in je bila objavljena na Seonet, dne 5. junija 2007, ugovarjal predlogu Uprave in da bom druge delničarje pripravil do tega, da bodo glasovali za nasprotni predlog, ki ga dajem v obravnavo in sprejem:

 

 

nasprotni predlog sklepa k točki 7.

 

Sprejemanje sklepa o izdaji pooblastila upravi za pridobivanje lastnih delnic in izključitev prednostne pravice pri pridobivanju lastnih delnic

 

 

Skupščina družbe na podlagi 247. člena ZGD-1 in točke 4.0 statuta družbe daje upravi družbe pooblastilo za nakup lastnih delnic, katerih delež ne sme presegati 10% osnovnega kapitala družbe.

 

 

1.) Uprava družbe lahko pridobi delnice družbe po ceni, ki ne odstopa za več kot en procent od cene na dan izvršitve posla v prvi kotaciji na trgu ljubljanske borze. Nakup se sme opraviti izključno po pravilih tega trga.

 

 

Družba pridobi lastne delnice tako, da oblikuje rezerve za lastne delnice v skladu z zakonom Uprava lahko pridobiva lastne delnice družbe z namenom izplačila nagrad in udeležbe na dobičku družbe članom uprave in nadzornega sveta, izplačila nagrad vodilnim delavcem družbe in z njo povezane družbe, ponudbe v odkup delavcem družbe ali z njo povezane družbe ali za umik delnic.

 

 

Družba ne sme pridobiti lastnih delnic izključno z namenom trgovanja. Uprava družbe odsvoji za prej navedene namene pridobljene delnice družbe po ceni, ki ne sme biti nižja od povprečne nabavne cene pridobljenih  delnic. V sklepu o uporabi bilančnega dobička ali v sklepu o določitvi udeležbe članov  uprave in nadzornega sveta v dobičku družbe,v sklepu o ponudbi delavcem  odkup  se določi a cena delnice, kadar se delnice porabijo za izplačilo nagrada ali udeležb ali drugih bonitet.

 

 

če uprava družbe ugotovi, da v skladu s prej navedenimi nameni pridobljenih delnic družbe ne rabi več, jih lahko odsvoji v soglasju z nadzornim svetom po ceni na prvi kotaciji Ljubljanske borze.

 

 

2.) Pooblastilo upravi družbe za pridobivanje lastnih delnic družbe velja 18 mesecev od sprejema tega sklepa na skupščini družbe. Uprava družbe lahko pri odsvojitvi lastnih delnic družbe delno ali popolno izključi prednostno pravico delničarjev pridobitve lastnih delnic družbe, če se delnice uporabijo z namenom izplačila nagrad, udeležbe na dobičku družbe ali če se ponudijo v odkup delavcem družbe oziroma z njo povezane družbe.

 

 

3.) Skupščina družbe daje upravi družbe pooblastilo, da pridobljene lastne delnice umakne brez nadaljnjega sklepanja o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe. V primeru umika lastnih delnic družbe je nadzorni svet družbe pooblaščen, da zaradi umika lastnih delnic ustrezno spremeni statut družbe.

 

 

Obrazložitev:

 

Ni navedenih razlogov za izključitev prednostne pravice delničarjev pri pridobivanju lastnih delnic.

 

 

Po določilu citiranega zakona, se smatra, da je izpolnjen pogoj enake obravnave delničarjev , če je posel opravljen na organiziranem trgu.

 

 

Ker iz namena uporabe ne izhaja, da bi bilo potrebno posel opraviti na hitro in naenkrat, so vsa določila o višjih dovoljenih cenah nepotrebna, in bi njihova dopustitev neenakopravno obravnavala delničarje, prav tako pa bi lahko vodila k zlorabi notranjih informacij za pridobitev koristi posameznih delničarjev.

 

Iz namena porabe pa tudi izhaja, da se o razporeditvi dobička  odloča na skupščini delničarjev, ki v sklepu določi delež dobička, višino sredstev za ta namen,  za vse v predlogu uprave navedene namene. V sklepu se, kadar se te oblike nagrad in udeležb  ne poravnajo v denarju, določi tudi cena nadomestnega plačilnega sredstva. Cena po kateri se delnice odsvojijo. če bi se družba odločila za opcije, bi poravnalna cena morala biti določena v opcijskem načrtu. Ki ga pa tudi sprejema skupščina. Motivi iz predloga uprave so doseženi. Spoštovanje zakonov in  upoštevanje kodeksa pa je zagotovljeno.

 

 

Zahtevam in pričakujem, da se uprava in nadzorni svet o tem nasprotnem predlogu izjasnijo in da na način kot se sklicuje skupščina ali sicer obveščajo delničarji o tem predlogu  obvesti tudi druge delničarje. Menim, da nobeden iz pogojev iz druge točke 300. člena ZGD-1 ni izpolnjen.

 

 

Potrudil se bom, da se skupščine udeleže še drugi delničarji in glasujejo za moj predlog.

 

 

Na skupščini bom s temi in še z drugimi dokazi podkrepil svoje trditve in poskrbel, da bodo na skupščino prišli doslej molčeči delničarji ter omogočili izglasovati predlagane sklepe.

 

 

Lepe pozdrave,

 

 

Harald Karner