NP Gorenjska banka

Na današnji skupščini Gorenjske banke, d.d., je bilo prisotnega 57 % kapitala z glasovalno pravico, med drugim tudi VZMD, ki ga je zastopal Podpredsednik Strokovnega sveta, dr. Andro Ocvirk. Skupščina je sprejela vse s sklicem predlagane sklepe, med drugim tudi sklep, po katerem se bo delničarjem izplačala dividenda v višini 13,28 € bruto na delnico. VZMD je sicer na skupščini podal nasprotni predlog, po katerem bi si delničarji razdelili praktično ves bilančni dobiček, ki je znašal 6.784.017,01 €, oz. dividendo v višini 19,00 € bruto na delnico.

Ob tem je dr. Ocvirk izpostavil, da »v kolikor bi se banka razvijala naprej po obstoječi kapitalski strukturi – z istimi delničarji – bi bila delitev dobička ustrezna in prvotno predlaganemu sklepu v VZMD ne bi nasprotovali. Glede na dejstvo, da bo banka prodana - po možnosti celo skladu Apollo - pa je realno pričakovati, da si bo nerazporejeni bilančni dobiček novi lastnik izplačal takoj po izvedeni prodaji«. Prav sklad Apollo si je namreč iz državno (pre)sanirane NKBM, kmalu po ugodnem nakupu že izplačal več milijonov € oz. celotni bilančni dobiček, kar bo bržčas realiziral tudi v primeru nakupa Gorenjske banke, kajti temeljni kapital banke je v obsegu 17 % in ne potrebuje dodatnega kapitala. O Nasprotnem predlogu VZMD sicer skupščina ni glasovala, saj je bil predhodno sprejet prvotni predlog, je pa proti prvotnemu predlogu glasovalo kar 29 % prisotnih glasov, ki bi verjetno podprli delitev celotnega dobička.

Sicer so v VZMD danes presenečeni tudi nad preklicem jutrišnjih skupščin Trimo MSS, d.d., in Certa Holding, d.d. Za skupščino Trimo MSS, ki bi se je udeležil predstavnik Sekcije Mirko Miklič, je namreč VZMD pripravil Nasprotni predlog za delitev dobička. Za družbo Certa holding d.d, katere skupščine bi se udeležil dr. Ocvirk, pa je danes objavljena prevzemna ponudba s strani družbe Postojnska jama.

Čeprav prevzemna ponudba s 3,20 € več kot trikrat presega nekatere pretekle ponudbe, ki so jih delničarji prejemali s strani borzno-posredniške družbe Ilirika, oz. neznanega kupca, pa bodo v VZMD tokratno ponudbo še podrobneje preučili. Na predvideni skupščini je bil predlog, da se dobiček ne deli, kljub temu, da ima Certa d.d. kot hčerinska družba 10 milijonov € likvidnih sredstev. Ob takšnih izhodiščih bi bila torej možna delitev dobička v višini 2,5 € na delnico. Ob tem dr. Ocvirk dodaja: »Kaj ima Uprava v načrtu, da hoče osiromašiti delničarje ne vemo, ali pač: splošna praksa siromašenja in opeharjenje malih delničarjev v Sloveniji«. Glede na prve odzive nekaterih delničarjev in ob dejstvu, da knjigovodska vrednost delnice znaša 6,30 €, obstaja namreč velika verjetnost, da ponujena cena ni končna oz. sprejemljiva za večino malih delničarjev.

Spomnimo, prav sramotno nizke ponudbe za odkup delnic Certe Holdinga, so minulo leto med delničarji povzročile razburjenje, ki je ekskaliralo do te mere, da je morala na skupščini posredovati celo Policija  (Prispevek iz oddaje Tednik: www.vzmd.si/novice/mediji-o-vzmd/grad-gori-grof-bezi). 


www.vzmd.si – več o VZMD – Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv – preko 300 video prispevkov

www.investo.si – več o programu Invest to Slovenia – investo.si

www.investo.international – več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev – investo.international