DBS10042017

Na ravnokar zaključeni skupščini družbe Deželna banka Slovenije d.d. (DBS) je bilo prisotnega 90,72 % kapitala z glasovalno pravico. Skupščina je med drugim odločala o uporabi 1.964.943,40 € bilančnega dobička za leto 2016, pri čemer je bil sprejet prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta, da se v celoti razporedi v druge rezerve iz dobička. Ob tem je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, podprl nasprotni predlog delničarjev KD Group, KD Kapital in Adriatic Slovenica (skupaj  16,94%), ki so  predlagali, da se 712.278,11 € nameni delitvi dividend v višini 0,1684 € bruto na delnico, s čemer pa se ni strinjal največji delničar, Kapitalska zadruga, z.b.o. (47,53%). Zaradi ne-delitve dobička so predlagatelji nasprotnega predloga napovedali sodno izpodbijanje sklepa.

Skupščine se je udeležil tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki je bil edini razpravljavec, poleg Damijana Korošca, ki je zastopal KD Group, KD Kapital in Adriatic Slovenica. Slednji so podali še nasprotni predlog s katerim so predlagali spremembo statuta, ter povečanje Nadzornega sveta in poleg prvotno predlaganega Jožeta Strgarja za člana dodatno predlagali še Damijana Korošca. Tudi ti predlogi na skupščini niso bili sprejeti. Sprejet ni bil niti prvotni predlog spremembe statuta, ki bi omogočal odstop oz. prenehanje mandata trenutni članici Nadzornega sveta, mag. Bernardi Babič, tako se ji bo navkljub odstopu mandat iztekel šele 27. 8. 2017 - zaradi česar so bile omenjane tudi morebitne težave z njeno kandidaturo za članico Nadzornega sveta družbe Telekom. V svoji odstopni izjavi je mag. Babičeva med drugim izpostavila tudi velika razhajanja v pogledih nadzora regulirane banke. Pri zadnji točki dnevnega reda, ki je bila dodana z razširitvijo na zahtevo prej omenjenih predlagateljev, so se delničarji seznanili s sprejeto Razvojno strategijo banke za obdobje 2017-2021.

Sicer se bo že čez dobro uro pričela pomembna skupščina družbe Petrol, d.d., kjer bosta predstavnika VZMD, mag. Kristjan Verbič in dr. Andro Ocvirk, zastopala kar 680 delničarjev. Tudi ta skupščina bo med drugim odločala o imenovanju novega nadzornega sveta, kakor tudi o delitvi dividend, pri čemer prvotni predlog predvideva bruto dividendo v višini 12,35 €.

Dogajanje spremlja tudi ekipa VZMD.tv, ki bo pripravila VIDEO REPORTAŽO. 


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 65 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - International Investors' Network