Današnja 14. skupščina Žito, d.d., se je pričela z zamudo zaradi preverjanja stanja delniške knjige družbe pri Centralnem registru KDD, na dan 30. 6. 2009 oz. tri dni pred skupščino, saj je skladno s sklicem skupščine to presečni datum za uveljavljanje pravic delničarjev na skupščini. VZMD se je na skupščino sicer pravočasno prijavil, v KDD pa je bil vpisan predvčerajšnjim - dan po 30. 6., zato se je predsednik VZMD zbranim delničarjem opravičil za čakanje, upravi družbe oz. izvajalcem skupščine pa za korekten postopek in odnos ter se poslovil z željo po uspešnem delu skupščine. Tako VZMD ni mogel vložiti sicer pripravljenih nasprotnih predlogov in stališč, ki so zaradi relevantnosti vendarle navedena v nadaljevanju.


VZMD je pripravil utemeljen nasprotni predlog k 2. točki dnevnega reda o delitvi bilančnega dobička, pri 4. točki pa je pripravil pisno utemeljitev glasovanja proti predlaganim spremembam in dopolnitvam statuta družbe. VZMD je namreč mnenja, da bi se morale dividende na račune delničarjev izplačati najkasneje v roku 60 dni po dnevu skupščine in ne šele na dan 28. 10. 2009, kakor sta predlagala uprava in nadzorni svet Žita. Z njune strani predlagani datum izplačila dividend je namreč skoraj 4 mesece po skupščini, kar je po mnenju VZMD občutno predolga doba, na kar je predsednik VZMD z nasprotnim predlogom med drugim opozoril tudi na majski skupščini Abanke Vipa.

 

Z nasprotovanjem predlaganim spremembam in dopolnitvam statuta družbe pa VZMD izraža prepričanje, da dejavnost Skupine Žito temelji na večih dejavnostih in zatorej ni primerno, da bi ga vodila in upravljala enočlanska uprava, kar bi omogočile predlagane spremembe in dopolnitve statuta. VZMD nadalje utemeljuje, da se predlog sprememb in dopolnitev statuta pod 4. točko dnevnega reda vsebinsko nanaša izključno na položaj in sestavo uprave, ki bo po sprejetju predloga lahko bila tudi samo enočlanska. Zato navedene spremembe niso primerne, saj je družba Žito, po klasifikaciji iz Zakona o gospodarskih družbah, velika družba. Iz podatkov objavljenih v letnem poročilu družbe in na spletni strani družbe je razvidno, da je Žito krovna družba Skupine Žito, ki jo sestavlja več podjetij v Sloveniji in v tujini. Poleg tega dejavnost Skupine Žito temelji na večih dejavnostih (pekarski, mlinarski in slaščičarski dejavnosti ter proizvodnji testenin in zamrznjene hrane). Vsa ta dejstva ne govorijo v prid možnosti, da bi tak poslovni sistem lahko učinkovito vodila in upravljala enočlanska uprava, zato VZMD ne podpira predlaganih sprememb in dopolnitev statuta.
Značke: skupščina