Dr. Miran Mejak in mag. Kristjan Verbič, sta kot predlagana pooblaščenca v okviru tokratnega (omejenega) zbiranja pooblastil VZMD prejela 79.237 glasov in bosta zastopala 240 delničarjev oz. 1,53 % lastništva celotnega kapitala družbe. Današnja, 14. seja skupščine Istrabenz, d.d., bo ponovno (kakor že na dveh predhodnih) odločala o dopolnjeni oz. novi sestavi nadzornega sveta. Uprava Istrabenza je sklicala skupščino za imenovanje dveh manjkajočih članov nadzornega sveta, katerima naj bi se mandat iztekel 30. 5. 2009, torej v manj kot treh mesecih, medtem ko je največji delničar Petrol, d.d., razširil dnevni red s točko, pri kateri predlaga imenovanje novega nadzornega sveta v celoti in sicer s pričetkom mandata 30. 5. 2009. Stališča in opredelitve VZMD so predstavljeni v nadaljevanju.
 
 
V poslanih pooblastilih, z navedbami vseh predlaganih sklepov in njihovimi obrazložitvami (ter možnostjo popolnoma samostojne opredelitve pooblastitelja pri vsakem posameznem predlaganem sklepu), VZMD med drugim ugotavlja:
 
Vsem članom nadzornega sveta, predstavnikom kapitala, poteče mandat 30. 5. 2009. Uprava družbe je sklicala skupščino za imenovanje dveh manjkajočih članov nadzornega sveta katerima se mandat izteče prav tako 30. 5. 2009, torej v manj kot treh mesecih, kar je z vidika domišljenega, ustreznega in učinkovitega opravljanja funkcije člana nadzornega sveta odločno premalo. Poleg tega predlagana kandidata ne predstavljata oz. odražata pomembnega deleža malih delničarjev v lastniški strukturi družbe, s čimer si VZMD med drugim že vse od ustanovitve prizadeva ščititi interese, pravice in naložbe malih delničarjev - torej tudi z izvolitvijo avtonomnih, strokovnih in kredibilnih članov nadzornih svetov, ki bi kot predstavniki malih delničarjev ustrezno odražali ta segment lastniške strukture delniških družb.
 
Zato VZMD ni naklonjen predlogu nadzornega sveta Istrabenza, da »za člana nadzornega sveta na mesto dosedanjih članov nadzornega sveta mag. Boža Predaliča in Antona Turnška od 5. 3. 2009 do konca mandata ostalih članov nadzornega sveta Skupščina izvoli mag. Alenko Vrhovnik Težak in Zorana Boškoviæa.«
 
V zvezi s predlogom delničarja Petrol, d.d., da »Skupščina družbe Istrabenz, d.d., imenuje za polno mandatno obdobje za člane nadzornega sveta kot predstavnike delničarjev mag. Alenko Vrhovnik Težak, mag. Barbaro Jama Živalič, mag. Janeza Grošlja, mag. Tamaro Jerman, Iztoka Bajdo in mag. Kristjana Verbiča; imenovani novi člani nadzornega sveta nastopijo mandat z dnem 30. 5. 2009,« je VZMD pooblaščencem podal sledeča pojasnila, opredelitve in predlog:
 
Ker je vnaprej nemogoče predvideti, kako bo dejansko potekalo glasovanje in ali bo predsedujoči skupščini upošteval predlog delničarja Petrol, d.d., da se glasuje o vsakem kandidatu posebej, bi bilo pri glasovanju neprimerno podati vnaprejšnji predlog pooblaščenca za glasovanje. Ob tem je VZMD mnenja, da je ob imenovanju novega nadzornega sveta nujno zagotoviti uravnoteženost sestave ter možnosti nadzora in soupravljanja družbe tudi glede na lastniško strukturo. Pri glasovanju v okviru te točke dnevnega reda je - spričo volitev oz. imenovanja novih članov nadzornega sveta ter s tem povezanih različnih, celo nasprotujočih si predlogov in interesov - realno pričakovati tudi nove nasprotne in proceduralne predloge. Zato je zelo pomembno, da se imata predlagana pooblaščenca na takšne predloge možnost ustrezno odzvati oz. glasovati »po lastni presoji« - seveda skladno z usmeritvami, načeli in poslanstvom VZMD.
 
 
Značke: skupščina