NP Pivka 11 6 2020 Page 1

Na današnji skupščini družbe Pivka, d.d., je bilo prisotnega 98,3 % kapitala z glasovalno pravico, sprejeti pa so bili vsi, s sklicem predlagani sklepi. Skupščine se je aktivno udeležil tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki zastavil več vprašanj ter podal 2 nasprotna predloga. Ob dejstvu, da je v družbi le 61 delničarjev, večina izmed njih pa iz svoje naložbe doslej ni prejela donosa, ki bi pokril vsaj osnovne stroške, povezane s samim imetništvom delnic, je poslovodstvo družbe povprašal, ali razmišlja o racionalizaciji poslovanja, morda s preoblikovanjem družbe v družbo z omejeno odgovornostjo ter pred tem obveznim prevzemom oz. odkupom delnic manjšinskih delničarjev, ki bi želeli izstopiti iz družbe. Po razpravi v zvezi s trenutnim stanjem in možnostmi je poslovodstvo družbe zatrdilo, da bo takšen predlog resno proučilo.

Družba je sicer konec leta 2019 zaključila z 4.608.390,00 € bilančnega dobička, pri čemer sta Uprava in Nadzorni svet predlagala delitev dividend v višini 0,18 € bruto na delnico, oz. skupaj le 200.000,00 €. Pri tej točki dnevnega reda je VZMD podal kar 2 nasprotna predloga. S prvim je predlagal delitev dividend v višini 4,00 € bruto na delnico, oz. skupno 4.345.596,00 €, v kolikor takšen sklep ne bi bil sprejet, pa je z drugim nasprotnim predlogom predlagal, da celotni bilančni dobiček ostane nerazporejen. Kot je ob tem izpostavil mag. Verbič izplačilo nižje (prvotno predlagane) dividende ne bi bilo racionalno z vidika večine manjšinskih delničarjev, saj žal za njih izplačilo dividend (po novem) povzroči dodatne stroške pri borzno-posredniških družbah oz. bankah, ti pa so v marsikaterem primeru celo višji od same dividende - torej se tem delničarjem namesto donosa povzroča realni minus.

Kljub navedenemu, pa sta največja delničarja, družbi Jata Emona, d.o.o. (58%) in Pivka, pooblaščenka, d.d. (39,69 %) - v kateri bo 297 delničarjev prav tako ostalo brez ustreznega donosa - na koncu sprejela prvotno predlagani sklep. Skupščina je potrdila tudi sklep o izplačilu nagrade članom Nadzornega sveta, v skupni višini 20.000,00 €, pri čemer je mag. Verbič opozoril na nesorazmernost med predlagano nagrado in sprejetimi dividendami, tako v smislu same višine, kot tudi rokov izplačila. Vzdržan je mag. Verbič ostal tudi pri predlogu, s katerim so bili za nov 4 letni mandat v Nadzorni svet ponovno - že tretjič - imenovani Marjan Golavšek, Stojan Hergouth in Alenka Kop.


Sorodno sporočilo:


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si