Špekulanti, dobičkarji in prevaranti vseh vrst si v časih (finančne) krize izdatno manejo roke in pogosto šele pod njenim okriljem pokažejo svoj pravi obraz ter se skokovito namnožijo, ko nastale razmere zlorabljajo kot izjemno priložnost, da se okoristijo na tuj račun in kujejo dobičke iz stiske ljudi. Zato je v takšnem času toliko pomembneje zagotoviti okrepljen nadzor pristojnih institucij, služb, organov in civilne družbe ter intenzivnejše informiranje in opozarjanje ljudi. Na VZMD se v tem času ponovno zgrinja izjemno število klicev in vprašanj, s tem pa tudi zaskrbljujočih informacij o zavajajočih nasvetih nekaterih finančnih ekspertov, borznih analitikov in posrednikov, ki vzbujajo nemir, zaskrbljenost, paniko in pogosto nepremišljena dejanja delničarjev (v nadaljevanju predstavljamo zgovoren primer ravnanja borznoposredniškega zastopnika Delnica, d.o.o., z delničarji oz. delnicami Aktiva naložbe, d.d.). Številni klici in prošnje naslovljene na VZMD pa so povezane tudi z domnevno načrtovanimi ukinitvami proizvodnje, odpuščanji, režiranimi kreditnimi posli in stečaji z namenom, da večinski lastniki in/ali uprave (npr. prek drugih družb) pod krinko recesije unovčijo nepremičnine, zaloge, terjatve ipd.

V času globalne finančne krize, recesije in zaostrenih ekonomskih razmer je VZMD še izdatneje dejavno na področju informiranja in izobraževanja malih delničarjev, nudenja strokovne kompetentne podpore ter tesnejšega mednarodnega sodelovanja - ob izmenjavi izkušenj, iskanja in uvajanja najprimernejših strategij in rešitev, vsled učinkovite zaščite malih delničarjev - skupaj s sorodnimi in sestrskimi organizacijami ter združenji na evropski in globalni ravni.

Tako v zadnjih tednih na VZMD ponovno prejmemo izjemno število klicev in vprašanj, s tem pa tudi zaskrbljujočih informacij o zavajajočih nasvetih nekaterih finančnih ekspertov, borznih analitikov in posrednikov, ki vzbujajo nemir, zaskrbljenost, paniko in pogosto nepremišljena dejanja delničarjev. Jasno je, da lahko takšna ravnanja in aktivnosti - posebej pa na pregovorno plitvi in slabo likvidni Ljubljanski borzi - povzročijo pravo katastrofo in strmoglavljenje indeksov, kot smo jim bili npr. priče v preteklem tednu! Temu v pogojih ekonomske negotovosti (ko tudi najuspešnejše delniške družbe same težje zagotavljajo vzdrževanje lastnih borznih tečajev) zlahka sledi verižna reakcija in težko ustavljiva spirala padanja borznih tečajev, v kateri morajo svoje naložbe - v sicer kvalitetne in perspektivne delnice - (masovno) prodajati tudi skladi, banke (zavarovanja posojil ipd.) in drugi institucionalni vlagatelji, čemur sledijo nova obupana in panična prodajna naročila vlagateljev (v sklade in neposrednih); kupcev pa je vse manj...

Na podlagi številnih ogorčenih pripovedovanj vse kaže, da je eden takšnih primerov manipulativnega in nedopustnega ravnanja, ki se navkljub opozorilom VZMD še vedno nemoteno nadaljuje, tudi primer odkupovanja delnic Aktive naložbe, d.d., (ATPG) s strani Delnice, d.o.o., ki kot odvisni borznoposredniški zastopnik (z licenco od 12. 9. 2008) sistematično kliče delničarje ter jih nagovarja k prodaji v njihovih številnih poslovalnicah. Pri tem je srečna okoliščina, glede na zgoraj opisan črni scenarij, le ta, da Aktiva Holdings, B.V., (nizozemski večinski delničar Aktive naložbe) odkupuje delnice ATPG po fiksirani ceni 6,50 EUR in s tem vzdržuje vrednost naložbe, kar je povsem drugače kot v primeru večine drugih večinskih ali velikih delničarjev slovenskih družb - seveda tudi spričo težav financiranja nekaterih managerskih prevzemov in zagat tajkunske sage.

V nadaljevanju je za ilustracijo povzeto dokumentirano dogajanje ter izpričano s strani številnih zaskrbljenih imetnikov delnic Aktiva naložbe, d.d., z oznako ATPG, ki kotirajo na organiziranem trgu vrednostnih papirjev. Prejeli so namreč klice posrednikov podjetja Delnica, d.o.o., ki jih prepričujejo, da naj preko njih odprodajo delnice, sicer bo družba Aktiva Naložbe, njihove delnice prenaložila v druge sklade in nanje ne bodo imeli več nikakršnega vpliva ipd.

Takšne in podobne izpovedane navedbe je VZMD nemudoma preverilo pri članu Upravnega odbora družbe Aktiva Naložbe ter prosilo za ustrezna pojasnila, pri čemer je bilo posebej izpostavljeno tudi vprašanje o morebitni povezavi z nenadnim povečanjem prometa z njihovo delnico in temu primerno opazno povečanim deležem večinskega lastnika Aktiva Holdings, B.V., z Nizozemske - saj bi to lahko pomenilo priprave oz. vzpostavljanje zakonskih pogojev za iztisnitev malih delničarjev. Takšna možnost in scenarij je bila na sestanku predsednika VZMD s članom Upravnega odbora družbe Aktiva Naložbe odločno zavrnjena, po dodatnem preverjanju s predstavniki družbe Aktiva Holdings, B.V., pa tudi kakršnokoli naročilo ali povezava z aktivnostmi Delnice, d.o.o. Zato so sogovorniki soglašali, da je o omenjenem dogajanju in resničnih dejstvih potrebno obvestiti javnost in delničarje ter v primeru, če to ne bi zaleglo, sprožiti tudi ustrezne postopke zoper Delnico, d.o.o., ter odgovorne, povezane z ravnanjem tega podjetja.

Ob zaključku srečanja je član Upravnega odbora družbe Aktiva Naložbe predsedniku VZMD pojasnil še okoliščine petkovega (21. 11. 2008) sklica skupščine za 22. 12. 2008, ki jih je ta sprejel z razumevanjem ter soglašal z njihovo potrditvijo. Sicer pa se je sestanek zaključil v duhu zagotovila Upravnega odbora družbe Aktiva Naložbe, da so naložbe družbe transparentno vodene in varne tudi v teh turbulentnih časih, zato naj njihovi delničarji ne nasedajo provokacijam in zavajanju ter delnice prodajo le, ko se za to odločijo po lastni presoji.