sporočilo992019

Po intenzivnem avgustovskem dogajanju, s preko 50 skupščinami, ki jih v okviru programa »Delniška OPORA« aktivno spremljajo v VZMD, ter tisočerih klicih in dopisih ob dokončnem ukinjanju registrskih računov pri KDD oz. prenosu delnic preko 65.000 vlagateljev na zbirni račun za prenos na državo, so se številne aktivnosti Združenja nadaljevale tudi v prvem tednu septembra.

Poleg že tradicionalnega sodelovanja na »BSF - Strateškem forumu Bled« je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, minulo sredo obiskal prostore družbe Telemach v Mariboru, kjer so se zaporedoma zvrstile skupščine družb Telemach Tabor, d.d., Telemach Pobrežje, d.d., in Telemach Tezno, d.d. V vseh primerih je večinski (glavni) delničar Telemach, d.o.o. (ter z njim povezane oz. prepletene družbe), potrdil predloge o ne-delitvi bilančnega dobička, zaradi česar je mag. Verbič na skupščinah podal argumentirane nasprotne predloge ter napovedal možnost sodnega izpodbijanja ne-delitve dobička. Z nasprotnimi predlogi je bila predvidena delitev praktično celotnih bilančnih dobičkov: v primeru družbe Telemach Tabor je ta konec leta 2018 znašal 2.448.942,57 € oz. 58,55 € na delnico, v primeru Telemach Pobrežje skupno 883.328,48 € oz. 12,17 € na delnico, ter v primeru Telemach Tezno 647.081,70 € oz. 34,30 € na delnico. Kljub precejšnjemu dobičku delničarji v preteklih letih iz naslova omenjenih delnic niso prejeli nikakršnih donosov. V Združenju si bodo zato za delničarje, vključene v »Delniško OPORO« pri VZMD, še naprej prizadevali doseči ustrezen (čim večji) donos iz naslova njihovih delnic.

Sicer se je Predsednik VZMD minuli teden udeležil tudi letošnjega poslovnega srečanja »International Business Drink« v organizaciji Slovensko-nemške gospodarske zbornice, Britansko-slovenske gospodarske zbornica, ITA – Italian Trade Agency, Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske, Advantage Austria, Francosko-slovenskega poslovnega kluba in Slovensko-srbskega poslovnega društva.

Na povabilo Veleposlanika Brazilije v Sloveniji, Renata Mosca, se je mag. Verbič udeležil tudi sprejema ob obeležitvi Brazilskega dneva državnosti, na povabilo Poveljnika brazilske vojaške ladje za usposabljanje »Brasil«, Alexandra Bessa de Oliveira, pa še posebnega sprejema na ladji, ki se je ob tej priložnosti zasidrala v Luki Koper. VZMD sicer v okviru članstva v Svetovni organizaciji investitorjev (WFI) in svojih mednarodnih poslovno-investitorskih programov: Invest to Slovenia (investo.si) in International Investors` Network (investo.international), ohranja odlične odnose tako s sestrskim Združenjem v Braziliji, kakor tudi s številnimi drugimi visokimi predstavniki diplomacije in gospodarstva. Prav slednja so se še dodatno poglobila ob sodelovanju v močni gospodarski delegaciji, ki je leta 2012 obiskala brazilsko prestolnico Sao Paulo in konferenco  OZN o trajnostnem razvoju RIO+20 v Rio de Janeiru.


 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - International Investors' Network