RA SLOVENIJA 1, 23.07.2006, RADIJSKI DNEVNIK, 19.00
Vlada je minuli četrtek sprejela predlog zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih. Glavna novost bo omejitev javnega dostopa do podatkov v delniški knjigi. Vseslovensko združenje malih deležnikov pozdravlja odločitev vlade, borzni posredniki pa menijo, da ne bo korenitejših sprememb. Več Uroš Kokošar.
UROŠ KOKOŠAR: Novela zakona odpravlja prost vpogled v delniške knjige vsem zainteresiranim, le ta pa bo možen samo za delničarje posameznih družb. Borzna posrednica pri Gorenjski borzno-posredniški družbi Alenka Eržen.


ALENKA ERŽEN: Kdor koli bo želel pogledati, kdo je lastnik določenega podjetja, bo to ravno tako lahko dosegel kot je prej, tako da mislim, da zaradi tega ne bi bilo bistvenih sprememb.
KOKOŠAR: Javno ostaja poročanje o pridobivanju lastniških deležev, ki presegajo 5% deleže v kapitalu izdajatelja. To je po mnenju vlade pomembneje za preglednost delovanja trga kapitala, kot pa je možnost vpogleda v lastnino malih delničarjev, saj veliki premiki bolj vplivajo na položaj podjetja. S tem se strinja tudi predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič.
KRISTIJAN VERBIČ: Javnost, ali pa ne javnost, torej dostopnost delniške knjige samo delničarjem ni ključni problem. Ključni problem je to, da že doslej ni bila upoštevana pravica do obveščenosti s strani uprav podjetij oziroma posamičnih podjetij, ko niso bili pripravljeni dati na razpolago delniške knjige oziroma podatkov o delničarjih, niti svojim delničarjem, niti komu drugemu.
KOKOŠAR: Verbič tudi pozdravlja odločitev vlade, da se je odpovedala zamisli, da bi uvedla dvostopenjski model poravnave vrednostnih papirjev, saj bi bilo sprejetje le-tega v nasprotju z interesi malih delničarjev.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Kokošar Uroš
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Radijski dnevnik
Datum: 23. 07. 2006
Termin: 19:00
Trajanje:2