• Medij: Večer
  • Datum objave: sreda, 16.11.2022

VEČER NAD TELEKOM 16 11 2022

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) od Telekoma Slovenije, Telemacha, A1 in T-2 zaradi enostranskega zviševanja cen zahteva 200 milijonov evrov odškodnine. Trem je že poslalo predlog izvensodne poravnave. VZMD od Telekoma Slovenije, Telemacha, A1 in družbe T-2 zahteva okoli 200 milijonov evrov odškodnin, ki so jih njihovi uporabniki v zadnjih petih letih preplačali zavoljo, kot zatrjujejo, nezakonitega enostranskega zviševanja cen.

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD), ki mu predseduje Kristijan Verbič, je skupaj z odvetniki predstavilo kolektivne spore zoper štiri telekomunikacijska podjetja, Telekom Slovenije, Telemach, A1 in T-2, zavoljo enostranskega zviševanja cen naročnikom fizičnim osebam v zadnjih petih letih v za zdaj ocenjeni višini 200 milijonov evrov. Verbič je najprej pojasnil, da so se v VZMD odločili svoje izkušnje pri združevanju posameznikov za zaščito njihovih interesov in premoženja razširiti še na področje množičnega oškodovanja posameznikov in kolektivnega varovanja njihovega položaja. V ta namen so angažirali Odvetniško pisarno Jereb in odvetnika Matjaža Titana.

Možnost odstopa od pogodbe ne odvezuje telekomunikacijskih podjetij

Odvetnik Domen Peperko je pojasnil, da se v Sloveniji pojavlja veliko oškodovanja, ko gre za potrošnike, in da so bile njihove pravice doslej prezrte. "Našteti operaterji enostransko zvišujejo cene brez navedbe metode, načinov in razlogov za zviševanje. Takšna praksa je nezakonita iz zornega kota varstva potrošnikov. Vsi štirje operaterji so v splošnih pogodbenih pogojih namreč uporabljali neustrezen in nezakonit način spremembe pogodbe s pridržanjem pravice, da kadarkoli po svoji presoji enostransko dvignejo cene," zahtevek utemeljuje Peperko in dodaja, da so operaterji v pogodbenem razmerju s fizičnimi osebami močnejša stranka, zato bi morali prevzeti odgovornost, da bodo pogodbe uravnotežene ter da bodo porabniki v vsakem primeru vedeli, kakšna je oziroma bo cena njihovega paketa. Tako pa so zapisali, da lahko kadarkoli zvišajo ceno, če naročnike o tem obvestijo 30 dni prej in jim omogočijo odstop od pogodbe. Ob tem gre za napačno razumevanje zakonodaje o varstvu potrošnikov, ki potrošnika ne sme postavljati v slabši položaj: "Zakon našteva tudi nepoštene pogoje, med katerimi je tudi enostransko spreminjanje cene. Praksa Sodišča Evropske unije pa je postavila merila, kdaj lahko ponudnik enostransko spremeni ceno," je še povedal Peperko.Odvetnica Petra Jereb je še pojasnila, da imajo pravico do prejema odškodnine, izvensodno ali na sodišču, vsi naročniki fiksne telefonije, televizije, mobilne telefonije in interneta, ki so jim pri omenjenih štirih telekomunikacijskih podjetjih v zadnjih petih letih zvišali cene storitev. "Po naših podatkih so vsi operaterji v zadnjih petih letih enostransko zviševali cene. Stranka v teh postopkih je VZMD, oškodovanci pa se lahko prijavijo na spletni strani VZMD in bodo evidentirani kot bodoči prejemniki odškodnine." Verbič je dodal, da oškodovane stranke ne bodo imele nikakršnih stroškov pravnega zastopanja. Odškodnina, če in ko bo izterjana, pa se deponira pri izbranemu notarju, ki jo bo razdelil med upravičene potrošnike.

Postopki bi lahko trajali do tri leta, posamezniku okoli 250 evrov

Peperko je na vprašanje, koliko časa bodo trajali postopki, dejal, da je to odvisno od več okoliščin, če ne bodo dosegli izvensodne poravnave, pa naj bi sodni postopki tekli od dve do tri leta. Tudi 200-milijonska odškodnina je zgolj ocena, saj podatki o paketih naročnikov niso javno dostopni, zato so to oceno pripravili iz javnih podatkov Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) in tržnih deležev operaterjev, ki jih objavlja statistični urad. Tako naj bi se na Telekom nanašalo okoli 90 milijonov evrov zahtevkov in od 10 do 15 milijonov evrov obresti, na Telemach in A1 pa od 40 do 45 milijonov evrov, medtem ko za T-2 ocene še nimajo, zato jim tudi še niso poslali predloga za izvensodno poravnavo. Odvetnik Peperko je pojasnil še, da so se nekateri paketi podražili za okoli 4 evre, in če je to zvišanje nastopilo v petletnem obdobju, je znašalo 50 evrov letno ali 250 evrov v petih letih, nekateri so naročniki več paketov, tako da bi lahko bile njihove odškodnine še višje.