• Medij: STA
  • Datum objave: torek, 23.03.2021


STA DELNIČARJI UNION HOTELOV 23 3 2021Ljubljana, 23. marca - Delničarji družbe Union Hoteli so danes na skupščini sprejeli predlog, da družba na novoustanovljeno družbo Equinox Nepremičnine oddeli nepremičnine in opremo. Na družbi Union Hoteli bosta ostali dejavnosti hotelov in gostinstva, družba pa se bo preimenovala v Union Hotels Collection.

Skupščina, na kateri je bilo prisotnega 95,88 odstotka kapitala z glasovalno pravico, največji delničar pa je družba Axor Holding s 76,6 odstotka delnic z glasovalno pravico, je potrdila delitveni načrt, po katerem se bo del premoženja družbe prenesel na novo družbo Equinox Nepremičnine, kaže zapisnik skupščine, objavljen na spletni strani Ajpesa.

Na družbi Union Hoteli bosta glede na gradivo za skupščino ostali dejavnosti hotelov in gostinstva, na novoustanovljeno družbo Equinox Nepremičnine pa bodo prenesene nepremičnine in oprema ter posledično tudi dejavnost oddajanja nepremičnin v najem ter dejavnost vzdrževanja in upravljanja nepremičnin, prenesen bo tudi del finančnih naložb (delnice Pokojninske družbe A).

Delničarji Union Hotelov bodo z oddelitvijo postali delničarji obeh družb. Družba Union Hoteli bo zaradi oddelitve zmanjšala osnovni kapital s sedanjih okoli 7,48 milijona evrov na 1,79 milijona evrov, osnovni kapital družbe Equinox Nepremičnine pa bo znašal 5,69 milijona evrov. Vseh 139 zaposlenih v družbi Union Hoteli bo ostalo na tej družbi.

Kot so pojasnili v obrazložitvi, so se za oddelitev odločili z namenom prestrukturiranja poslovanja. "Uspešnost poslovanja družbe Union Hoteli je odvisna predvsem od uspešnosti poslovanja treh hotelov, ki jih upravlja (Grand hotel Union, uHotel in Hotel Lev), zato je njihovo učinkovito upravljanje in vodenje zanjo izrednega pomena," so zapisali.

Trenutno se v sklopu osnovne dejavnosti opravlja tudi dejavnost vzdrževanja in upravljanja lastnih nepremičnin, t.j. nepremičnin, ki so potrebne za poslovanje hotelov, ter nekaterih drugih nepremičnin, namenjenih za gostinsko dejavnost ali oddajo v najem. Z oddelitvijo nepremičnin na novoustanovljeno družbo bo dejavnost vzdrževanja in upravljanja lastnih nepremičnin postala neodvisna in osrednja dejavnost novonastale družbe, so pojasnili.

Člani upravnega odbora nove družbe Equinox Nepremičnine so za mandat do prve skupščine nove družbe Peter Krivc, Matej Rigelnik, Tadeja Čelar in Tadej Počivavšek, ki so sicer člani upravnega odbora Union Hotelov. Firma družbe Union Hoteli se bo spremenila v Union Hotels Collection.

Družba Facig, ki ima v lasti šest delnic z glasovalno pravico, je na sprejete sklepe napovedala izpodbojno tožbo.

Kot so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), je glavni izvršni direktor Union Hotelov Matej Rigelnik med strateškimi cilji nove družbe izrazil odločenost, da postane aktivni igralec na slovenskem nepremičninskem trgu in da postane likvidnost delnice na Ljubljanski borzi primerljiva z likvidnostjo največjih slovenskih borznih družb, ob stabilni rasti tako vrednosti kot dividend.

Predsednik VZMD Kristjan Verbič je oddelitev podprl, potem ko so strokovni sodelavci VZMD vso s tem povezano dokumentacijo pred skupščino pregledali. V VZMD so v preteklosti večkrat opozarjali na nizka izplačila dividend, ki so bila povezana tudi z dogovorom s Kapitalsko družbo, zato pozdravljajo na skupščini dane zaveze, da naj bi nova družba za dividende namenjala 90 odstotkov vsakokratnega dobička preteklega leta, so navedli v združenju.

Rigelnik je na Verbičeva vprašanja glede časovnih okvirov izdaje novih delnic in njihove uvrstitve v kotacijo Ljubljanske borze povedal, da bodo za to poskrbeli v najkrajšem možnem času, so še sporočili iz VZMD.

Načrtovano oddelitev nepremičnin in načrte za ustanovitev prvega kotirajočega nepremičninskega investicijskega sklada v Sloveniji bo Rigelnik predstavil na novinarski konferenci v sredo.