• Medij: Slovenec
  • Datum objave: petek, 18.11.2022

SLOVENEC KOLEKTIVNE TOŽBE

Vseslovensko združenje malih deležnikov  (VZMD) je v sredo na novinarski konferenci skupaj z odvetniki Petro Jereb, Domnom Peperkom in Matjažem Titanom predstavilo kolektivne odškodninske postopke, ki so jih sprožili zoper operaterje Telekom, A1, Telemach in T-2.

Kot razlog so navedli oškodovanje približno milijona in pol naročnikov, skupna vrednost pa presega 200 milijonov evrov. »V Sloveniji se telekomunikacijski operaterji namreč že vrsto let poslužujejo poslovne prakse enostranskega dvigovanja cen naročniških paketov, brez vnaprej predvidenih razlogov in metode zvišanja cene,« so razložili pri VZMD.

»Kljub dejstvu, da tovrstne prakse predstavljajo kršitev zakonodaje na področju varstva potrošnikov, so v javni zavesti vse predolgo ostajale prezrte, posebej pa s strani pristojnih institucij in oblastnih organov.« V VZMD so se zato odločili, da prevzamejo civilno iniciativo in sprožijo kolektivni postopek na podlagi Zakona o kolektivnih tožbah (ZKolT) ter na ta način vsem prikrajšanim naročnikom zagotovijo ustrezno obravnavo in odškodnino.

Operaterji s potrošniki v Sloveniji za mobilne in širokopasovne storitve sklepajo tako imenovane tipske pogodbe, pri katerih bodoči naročniki v okviru vnaprej oblikovanih pogojev nimajo vpliva na vsebino.

Operaterji si v naročniških pogodbah navadno pridržijo pravico do enostranskega spreminjanja pogojev, vključno s ceno, brez jasno določenih razlogov in metodologije za spreminjanje cene, s čimer po mnenju VZMD izrabijo svoj položaj. Potrošniki tako tudi ne morejo predvideti cene paketa za več kot mesec vnaprej, kar jim onemogoča ekonomično izbiro operaterja.

»Sodišče EU je pogodbene pogoje, ki omogočajo tovrstne nepredvidljive enostranske dvige cen, že označilo kot nepoštene. Slednje pomeni, da morajo operaterji vzpostaviti prejšnje stanje in zaračunavati naročnino po prvotno dogovorjeni ceni ter naročnikom povrniti razliko med prvotno ceno in ceno, ki je bila plačana na podlagi nezakonitih (in ničnih) podražitev,« so dodali.

V VZMD so povabili vse naročnike, da obiščejo spletno stran Kolektivno varstvo in se bolje seznanijo s postopkom. Na spletni strani je na voljo tudi obrazec, s katerim se lahko vpišete v bazo oškodovanih naročnikov.

V kolikor ste bili v zadnjih petih letih naročnik pri katerem izmed omenjenih operaterjev in vam je ta zvišal ceno naročnine, ob tem pa naročniškega razmerja niste prekinili, najverjetneje spadate med oškodovance, so zapisali na spletni strani.

V obrazcu je potrebno polja izpolniti z osebnimi podatki od imena in priimka pa do EMŠO številke ter označiti pri katerem operaterju ste imeli sklenjeno naročniško razmerje. Izberete lahko več operaterjev.

Za vsakega pa boste potrebovali še podatek o letu sklenitve pogodbe ter račun, izdan s strani operaterja. V poštev pridejo naročniška razmerja za mobilne storitve, internet, televizijo ali katerokoli kombinacijo navedenih storitev.

VZMD bo tekom priprave kolektivne tožbe pripravil razpredelnico, iz katere bodo razvidni paketi, ki so bili v zadnjih petih letih podvrženi podražitvam in zneski spremembe cen.

V postopkih za zagotovitev odškodnine si bo VZMD prizadeval zagotoviti odškodnino za vse upravičene naročnike. V primeru, da bo potrjena kolektivna poravnava, bodo v poravnavi natančno določeni vsi oškodovanci, ki so upravičeni do odškodnine. V primeru sprejetja pravnomočne sodbe, pa bo vse oškodovance določilo sodišče, so še razložili.