TV SLOVENIJA 1, 31.08.2007, DNEVNIK, 19.23
IGOR JURIČ: Na skupščini podjetja SCT so izglasovali izrinjenje malih delničarjev. 100-odstotni lastnik SCTja je tako postala družba Delfi. Odpravnina malim delničarjem naj bi znašala malo manj kot 27 evrov za delnico, toda ti se s ponujeno ceno ne strinjajo. Prepričani so, da je delnica vredna veliko več, zato so napovedali sodno preverjanje cenitve. Združenje malih delničarjev si zdaj prizadeva, da bi podoben scenarij preprečili tudi v družbi Delfi.


JANE MEDVEŠEK: Več kot 60-odstotni lastnik Delfija je družba Glotis, ki je v lasti predsednika upravnega odbora SCTja Ivana Zidarja in še petih članov poslovodstva SCTja. Glotis naj bi do konca leta skušal skoncentrirati lastništvo in iztisniti male delničarje tudi iz Delfija. Ivan Zidar in njegovi najožji sodelavci bi tako v celoti postali posredni lastniki SCTja, ki je lani ustvaril za več kot 274 milijonov evrov prometa. Mali delničarji, ki so morali skupščino SCTja predčasno zapustiti, da so se lahko udeležili skupščine Delfija, so nad ceno 26,74 evra za delnico SCTja, podobna bo najbrž tudi cena Delfijeve delnice, ogorčeni. Menijo namreč, da bi morala biti cena v okviru nekaj 100 evrov.
ALEKSANDER KUCLER (mali delničar Delfija): V bistvu gre za farso. Ta cena predstavlja eno tretjino knjigovodske vrednosti podjetja. Če pa vrednotimo podjetje po številkah, ki jih je predlagalo revizorsko podjetje, svetovalno podjetje …, pa predstavlja ta cena samo 5 procentov vrednosti podjetja.
ALEKSANDER MEZE (namestnik predsednika upravnega odbora Delfija): Na podlagi vseh teh parametrov, ki jih zakon predpisuje, so, bom rekel, ustrezni cenilci pač napravili vrednotenje.
MEDVEŠEK: Torej ni cena določena glede na vrednost podjetja?
MEZE: Je.
MEDVEŠEK: Torej je podjetje tako malo vredno.
MEZE: Podjetje je po mnenju cenilcev toliko vredno.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Združenja malih delničarjev): Cenitev je opravilo isto podjetje, kot je opravljalo revizije za SCT, kar ni v skladu, vsaj milo rečeno, ne, z nekimi poslovnimi navadami oziroma higieničnostjo s tem v zvezi.
MEDVEŠEK: Mali delničarji imajo trenutno v Delfiju približno 18-odstotni delež. Da bi lahko preprečili morebitno iztisnitev pod neprimernimi pogoji, pravi predsednik združenja, morajo dobiti pooblastila vsaj 10 odstotkov delničarjev.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Medvešek Jani
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 31. 08. 2007
Termin: 19:00
Trajanje:3