http://www.dnevnik.si/novice/tiskane_izdaje/dnevnik/192352/


Sava: Male delničarje bomo izplačali na osnovi revizorjevega mnenja


LJUBLJANA - V Savi, ki je skoraj 94-odstotna lastnica podjetja Golf in kamp Bled (GKB), so se odzvali na očitke malih delničarjev, ki trdijo, da jih želi družba izriniti iz GKB z neupravičeno majhno odpravnino.

V Savi menijo, da je odpravnina v višini dobrih štiri tisoč tolarjev na delnico korektna, saj je to vrednost predlagal tudi revizor, ki ga je določilo sodišče. "Revizorsko poročilo popolnoma jasno potrjuje, da predlagana denarna odpravnina v višini 4159 tolarjev za delnico GKB predstavlja primerno višino denarne odškodnine ob izključitvi manjšinskih delničarjev," pojasnjujejo v Savi. Iz tega po oceni Save izhaja, da so trditve malih delničarjev, da bi jim morali izplačati višjo odpravnino za izstop iz družbe, neutemeljene. Razložili so še, da so se za izključitev malih delničarjev odločili v skladu z zakonom o gospodarskih družbah, ki to možnost dopušča več kot 90-odstotnim lastnikom, in sicer zato, ker želijo izvesti koncentracijo in konsolidacijo dejavnosti Savinih turističnih družb na Bledu.
Sava odgovaraja očitkom malega delničarja
Odgovorili pa so tudi na očitke malega delničarja Branka Terglava, ki trdi, da je Sava leta 1999 na skupščini GKB kot nova solastnica neupravičeno glasovala za odpis dva milijona evrov vrednih terjatev, ki jih je imel GKB do Grand hotela toplice Bled, saj Sava takrat še ni v celoti plačala svojega deleža v GKB. V Savi pravijo, da Terglav nima osnove za tožbo in blatenje njihovih družb, sklicujejo pa se tudi na odločitev sodišča. Okrožno sodišče v Kranju je namreč zavrnilo zahtevo za ugotovitev ničnosti sklepov omenjene skupščine GKB iz leta 1999, kar je zahteval Terglav. Ta se je na odločitev sodišča že pritožil in napovedal, da se bo, če bo treba, pritoževal vse do evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu.



Medij: Delo
Avtorji: Zupančič Aleš
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Priloga FT
Datum: 31. 07. 2006
Stran: 10