RA SLOVENIJA 1, 25.07.2008, ZRCALO DNEVA, 22.00

Parlamentarni odbor za gospodarstvo je pred ponedeljkovo izredno sejo državnega zbora sprejel tri sklepe k poročilu o dejavnostih v zvezi s problematiko koncentracije kapitala v Sloveniji. Tako so sprejeli sklep, da se državni zbor seznani z vladnim poročilom o dejavnostih v zvezi s problematiko koncentracije kapitala, sklep naj vlada v okviru pristojnosti

izvaja dejavnosti na tem področju in sklep naj vlada državnemu zboru morebitne nujne spremembe zakonodaje predlaga do začetka prihodnjega meseca. Odbor se je seznanil tudi s poročilom Banke Slovenije o vlogi bank pri prevzemih večinskega deleža v družbah Pivovarna Laško, Merkur in Istrabenz. Kot je bilo razumeti člana sveta banke, Boža Jašoviča, bančni inšpektorji v bankah niso odkrili večjih nepravilnosti pri odobravanju kreditov za managerske odkupe, se je pa obseg posojil za vse dejavnosti omenjenih skupin do spomladi v primerjavi s koncem minulega leta povečal za več koz 5 odstotkov. Za prevzem Pivovarne Laško je bilo konkretno izdanih za 448 milijonov evrov garancij, ki niso bile spremenjene v kredite. Izpostavljenost pa je bila ustrezno zavarovana, a razmere na trgih so zelo spremenljive, je dodal Jašovič.
BOŽO JAŠOVIČ: In v nekaterih primerih se je to razmerje poslabšalo in banke imajo v takih primerih mehanizme, ki se sprožijo pri določenih pragovih, pri katerih zahtevajo od podjetij dodatna zavarovanja, v kolikor vrednost zavarovanja doseže ta prag. Obveščeni smo bili, da se je v nekaterih primerih to že zgodilo.
NOVINAR: Banka Slovenije je v zvezi s to skupino ugotovila tudi, da so povezane zaradi skupnih finančnih izpostavljenosti.
JAŠOVIČ: In na koncu smo ugotovili seveda, da taki argumenti obstojijo in zato smo sprejeli sklep, da morajo banke v teh primerih gledati na to skupino družb kot na eno izpostavljenost, ne glede na to, da nekatere družbe torej niso v odnosu obvladovanja.
NOVINAR: V zvezi z Merkurjem in z njim povezanimi družbami je centralna banka po Jašovičevih besedah ugotovila, da pri nobeni od bank izpostavljenost do skupine ne presega največje dopustne izpostavljenosti. Prevzem Istrabenza pa še ni bil speljan, a kot dodaja Jašovič, ga bodo pozorno spremljali.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Ni avtorja
Teme: Istrabenz
Rubrika / Oddaja: Zrcalo dneva
Datum: 25. 07. 2008
Termin: 22:00
Trajanje:2