http://www.finance-on.net/?MOD=show&id=161470
Sava iz družbe Golf in kamp Bled izključila manjšinske delničarje

Skupščina družbe Golf in kamp Bled, v kateri ima Sava skoraj 94-odstotni delež, je z zadostno večino potrdila predlog o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja
Kranjska Sava se je na včerajšnji skupščini hčerinske družbe Golf in kamp Bled odločila, da uporabi zakonsko pravico izključitve manjšinskih delničarjev.

Tako je skupščina družbe, v kateri ima Sava skoraj 94-odstotni delež, z zadostno večino potrdila predlog o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja za plačilo primerne denarne odškodnine. Eden od manjšinskih delničarjev je že napovedal sodno varstvo svojih pravic. "Ključni cilj naše odločitve, ki jo bo prenos delnic od preostalih delničarjev Golfa in kampa Bled na Savo kot glavnega delničarja te družbe omogočil, je izvesti proces koncentracije in konsolidacije dejavnosti Savinih turističnih družb na Bledu," so pojasnili v Savi. Sedanjim 106 preostalim delničarjem blejske družbe pa bo Sava v zameno za njihov skupaj 6,39-odstotni lastniški delež oz. za skupno 19.476 delnic zagotovila korektno odpravnino, so zagotovili v Savi.
Sava je pridobila poročilo o reviziji primernosti denarne odpravnine
Sava je v skladu z zakonodajo za določitev poštene cene za delnico družbe Golf in kamp Bled pridobila poročilo o reviziji primernosti denarne odpravnine. "Navedeno poročilo ne pušča nikakršnih dvomov glede korektnega ravnanja Save pri določitvi vrednosti delnice, pač pa popolnoma jasno potrjuje, da predlagana denarna odpravnina v višini 4159 tolarjev za delnico družbe Golf in kamp Bled predstavlja primerno višino denarne odpravnine ob izključitvi manjšinskih delničarjev," so prepričani v Savi.
Mali delničarji niso imeli možnosti
Mali delničarji, ki so že več mesecev v sporu s Savo, danes sicer niso imeli možnosti uspešno nasprotovati predlaganemu sklepu, saj je imela Sava zadostno večino glasov, da sklep sprejme. Sklepa skupščine o soglasju za prenos delnic na glavnega delničarja tudi ni mogoče izpodbijati, če denarna odpravnina, ki jo ponudi glavni delničar, ni primerna, če ni bila ponujena ali če ni bila pravilno ponujena.
Lahko pa sprožijo sodni postopek o višini denarne odpravnine
Imajo pa manjšinski delničarji možnost sprožiti sodni preizkus o primernosti višine ponujene denarne odpravnine. Vendar sproženi sodni postopek preizkusa primernosti denarne odpravnine ne prekine sodnoregistrskega postopka vpisa sklepa o prenosu delnic v sodni register.
Mali delničarji Savo obtožujejo nepravilnosti
Kot je znano, nekateri manjši delničarji družbe Golf in kamp Bled Savo že nekaj časa obtožujejo, da je njena odvisna družba Golf in kamp leta 2000 ob nakupu Grand hotela Toplice temu odpisala za 400 milijonov tolarjev terjatev. S tem naj bi uprava in nadzorni svet Save, ki naj bi po njihovem mnenju botrovala odpisu terjatev, oškodovala družbo Golf in kamp, Sava pa je z nakupom Grand hotela Toplice pridobila protipravno premoženjsko korist v enaki višini.



Medij: Finance.si (Splet)
Avtorji: STA
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Novice
Datum: 30. 08. 2006