KANAL A, 22.07.2008, SVET NA KANALU A, 18.17

MARKO POTRČ: Očitno pa ne bo šlo brez zapletov niti pri vzpostavitvi elektronskega satelitskega cestninjenja, katerega samo vzpostavitev je težka čez 150 milijonov evrov. v tej zlati jami seveda želijo kopati številna podjetja. Hud boj za koncesijo se začenja. V petek naj bi prometno ministrstvo objavilo razpis. Udeležbo na njem so že napovedali Avstrijci, Kapsch traffic …, za razpis se zanima tudi nemška družba Satellic, javno zasebno partnerstvo je ponudil

konzorcij slovenskih podjetij, pod vodstvom Teleraga, pa vendarle najbolje kaže Bavčarjevi Logini, ki jo je Istrabenz, v lasti ima 44 odstotkov delnic, kupil nemudoma po vlandi potrditvi uredbe o satelitskem cestninjenju. Razkriva Blaž Jarc.
BLAŽ JARC: Ko je postalo jasno, da pobuda za javno zasebno partnerstvo konzorcija slovenskih podjetij pod okriljem Teleraga, za državo ni zanimiva možnost, bo vse kaže tako, vse vajeti razpisa bržkone prevzelo podjetje Logina, ki jo vodi Damjan Štrucl. Na ministrstvu sicer že dalj časa zatrjujejo, da Logina, v nobenem primeru ni in ne bo favorizirano podjetje na razpisu. Pa vendarle so dejstva jasna: Štruclova Logina je za ministrstvo v začetku leta testirala elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku, kar ji, glede na to, da so na ministrstvu testiranja označili za uspešna, po mnenju nekaterih prinaša določeno prednost. Znano je, da je Igor Bavčar takoj po vladni potrditvi uvedbe elektronskega cestninjenja, prek Istrabenza kupil slabih 44 odstotkov podjetja. Z Istrabenza sicer zagotavljajo, da vstop v Logino nima nobene povezave z uvedbo satelitskega cestninjenja. Pa gremo naprej, v začetku leta je 18 odstotni delež Logine, po nekaterih podatkih za milijon evrov, kupilo podjetje Verpex d.o.o., ki pa je v lasti Petra Verbiča. Ta velja za testnega prijatelja premierja Janeza Janše. In teh 18 odstotkov je Verbič kupil od podjetja Maksima Holding, ki pa je v lasti Bavčarjevega podjetja FB Investicije. Gre torej za dogovarjanje med Bavčarjem, domžalskim svetnikom Verbičem in vladajočo koalicijo? Bavčar in Verbič imata skupaj, prek svojih podjetij namreč kar 62 odstotni delež Logine. In prav Logina naj bi posel, po napovedih nekaterih, skoraj gotovo dobila. Posel, ki bo stal zajetne kupe davkoplačevalskega denarja.



Medij: Kanal A
Avtorji: Jarc Blaž
Teme: Istrabenz
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 22. 07. 2008
Termin: 18:00
Trajanje:2