• Medij: Radio Slovenija 1
  • Datum objave: torek, 03.01.2023

RADIO SLOVENIJA 1 DOGODKI IN ODMEVI TELEKOM

Slovensko združenje malih delničarjev je uresničilo novembrsko grožnjo in zaradi domnevnega oškodovanja naročnikov v višini več kot 120 milijonov evrov zoper Telekom Slovenije vložilo kolektivno tožbo.

KATJA KOTNIK: Slovensko združenje malih delničarjev je uresničilo novembrsko grožnjo in zaradi domnevnega oškodovanja naročnikov v višini več kot 120 milijonov evrov zoper Telekom Slovenije vložilo kolektivno tožbo.

ROK KUŽEL: Še v tem mesecu bodo v združenju vložili tudi tožbe zoper operaterji, A1 Slovenija, Telemach in T-2. Podrobneje Simeona Rogelj.

SIMEONA ROGELJ: V Vseslovenskem združenju malih delničarjev so prepričani, da so operaterji z enostranskimi dvigi cen naročniških paketov za fiksno in mobilno telefonijo, televizijo in internet v zadnjih petih letih oškodovali več kot 1,2 milijona naročnikov. Že novembra so operaterji pozvali k izvensodni poravnavi, a konkretnega odziva, kot pravijo, ni bilo. Zato zdaj tožba, najprej zoper Telekom zaradi njegovih domnevno 450.000 oškodovanih naročnikov. Odvetnik Domen Peperko iz odvetniške pisarne Jereb.

DOMEN PEPERKO (Odvetniška pisarna Jereb): Tukaj nam zakon o kolektivnih tožbah nudi odličen sistem za vložitev tožbe v imenu vseh oškodovancev. Slednje mora sicer sodišče tudi odobriti, h kakšnem sistemu se pristopi. Pri VZMD vsekakor računajo, da bo to po sistemu izključitve, kar pomeni, da so praktično v tožbo vključeni vsi oškodovani naročniki v Sloveniji.

SIMEONA ROGELJ: Do zdaj se je kolektivni tožbo pridružilo okoli 1200 domnevnih oškodovancev. Ti sicer s pridružitvijo k tožbi nimajo stroškov. V združenju pričakujejo, da bo sodišče razsodilo v roku treh let, če se seveda z operaterji ne bodo do takrat izvensodno poravnali. In kakšna naj bi bila višina odškodnine? Peperko ocenjuje.

DOMEN PEPERKO (Odvetniška pisarna Jereb): Simulacije so precej težke za narediti, ker marsikakšen podatek ni javno dostopen, ampak po naših najboljših ocenah računamo, da bodo povprečno naročniki upravičeni nekje od 200 do 300 evrov odškodnine oziroma povrnitve prikrajšanja, lahko temu rečemo.

SIMEONA ROGELJ: V Telekomu očitke dolžnikov zavračajo kot neutemeljene, vsebine tožbe pa podrobneje še ne morejo komentirati, saj še niso prejeli.