BLAŽ JARC: Takole izgleda obvestilo o organiziranem odkupu delnic kranjske Iskre ISD. Delnice odkupuje družba previs d.o.o., na dnu obvestila pa podpis direktorja in lastnika družbe Jureta Tepine. Isto ime pa se pojavlja tudi na stolčku direktorja kranjske Industrije Sestavnih delov. Tako gre tu za bržkone za notranji prevzem podjetja, saj ravno Tepinov Previs z odkupovanjem veča svoj več kot 44 odstotni delež v Iskri ISD, katere direktor je ravno on. Od delavcev v podjetju, ki so vanj pred leti mrzlično vlagali svoje certifikate, sedaj za10 evrov na delnic odkupuje deleže malih delničarjev, lahko razberemo iz pisma, ki ga prav od teh delavcev prejmemo v redakcijo. Cena je namreč prenizka, pravijo. Administrativna vrednost le te naj bi bila celo tam, do 100 evrov na delnico. Ker je direktor Tepina danes v obeh podjetjih nedosegljiv, se pred pisarno Vseslovenskega združenja malih delničarjev dobimo z magistrom Kristjanom Verbičem. Potrdi nam, da je to klasičen primer izločitve malih delničarjev.
KRISTJAN VERBIČ( Vseslovensko združenje malih deležnikov): Kjer so delavci s svojimi težko prigaranimi plačami, bili prisiljeni participirati.
JARC: Bodisi zaradi sanacije podjetij, bodisi zaradi lastninjenja s certifikati, so ljudje z lastno naložbo pomagali pri vzpostavljanju podjetij, razlaga Verbič.
VERBIČ: Pa so danes primorani prodajati po zelo, zelo mizerno nižjih cenah, kot so takrat pravzaprav njihovi vložki, že tako stežka bili prispevani.
JARC: Krepijo se prevzemniki, tajkuni, najkrajšo pa bodo bržkone potegnili delavci.
ŽAGAR: To je očitno nova zgodba o slovenski sagi managerskega prevzemanja podjetij. Polemike, ki jih je ta saga sprožila v javnosti, je v svoj prid obrnila vlada, ki se je podala v vojno proti tajkunom. Vladnim ukrepom se sicer pogosto očita, da so ozko usmerjeni, predvsem proti Pivovarni Laško in Bošku Šrotu, ter da so celo osebno motivirani. Kljub temu bodo ukrepi zagotovo zmešali štrene , tudi številnim drugim ambicioznim in nadobudnim managerjem paradnih slovenskih podjetij.
MARKO MILENKOVIČ: Vladna protitajkusnka zakonodaja managerskih prevzemov sicer ne bo preprečila, jih pa poskuša nekako urediti. A s tem v bistvo slabši položaj spravlja slovenske banke, ki bodo svojo vlogo morale odigrati v še kar nekaj odprtih zgodbah. Ena večjih je dokončna konsolidacija lastništva Pivovarne Laško, ki jo Boško Šrot s prijateljskimi in povezanimi družbami že obvladuje. Trenutno potekajo lastniške rošade med njenimi največjimi lastniki. Center naložbe, ki ravnokar prevzema Infond Holding, največjega lastnika Pivovarne je v lasti skrivnostnega podjetja Kolonel. Njegov lastnik uradno namreč ni znan, a za njim naj bi stal prav prvi pivovar Šrot, in to na samem vrhu lastniške piramide ene največjih lastniških hobotnic v slovenskem gospodarstvu. V kratkem lahko pričakujemo še nadaljevanje zgodbe z Istrabenzom. Tudi tu naj bi prvi mož Igor Bavčar, obvladoval že več kot polovico koprskega holdinga. In čeprav vsi vpleteni to vseskozi zanikajo, gre Petrolovo prevzemanje Istrabenza vse bolj razumeti kot prijateljsko, kar bi Bavčarju bistveno olajšalo prihodnji managerski prevzem podjetja. Ali bo resnično prevzel Istrabenz, ali pa bo krepil svoj položaj v Petrolu in navzkrižno lastništvo, pa zaenkrat ostaja odprto vprašanje. Kakor tudi managreski prevzemi Save, Gorenja in še številnih drugih podjetij, pri katerih postajajo managerji vse bolj inovativni, s tem pa hodijo vse bolj po robu, tako legitimnosti kot tudi legalnosti.



Medij: Kanal A
Avtorji: Milenkovič Marko,Žagar Lili,Jarc Blaž
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 02. 01. 2008
Termin: 18:00
Trajanje:5

 

KANAL A, 02.01.2008, SVET NA KANALU A, 18.05

LILI ŽAGAR: Novo izsiljevanje deleža podjetja od zaposlenih. Kranjska Iskra, Industrija sestavnih delov, je pred leti delavce prisilila, da so certifikate vložili v to podjetje. Direktor jure Tepina jih sedaj, preko svojega podjetja Previs d.o.o. od taistih delavcev odkupuje po 10 evrov na delnico. Njihova administrativa vrednost pa naj bi bila tudi 10. krat višja. Delavci kranjskega podjetja govorijo celo o izsiljevanju.