• Medij: Primorske novice
  • Datum objave: petek, 11.11.2022

PRIMORSKE NOVICE BATAGELJ 11 11 2022

Pred dnevi sta sovpadli dve novici: Hotel Cerkno je zaprt, iztisnjenim delničarjem iz lastniške družbe Larix pa je združenje malih delničarjev priborilo skoraj 63-odstotni dodatek k prvotni odpravnini. Hotel je zaprt zaradi vzdrževanja pred zimsko sezono, višja odpravnina pa je podaljšek grde, šest let stare delniške vojne in pomeni veliko škodo za Cerkljansko.

Novici, daje Hotel Cerkno (HC) zaprt in mora družba Batagel & Co. lastnica Larixa, v katero hotel sodi, izplačati dodatno odpravnino iztisnjenim delničarjem, je pospremil kup govoric. Medtem ko hotel le pripravljajo na zimo, prisojena dodatna odpravnina pomeni podaljšek najbolj grde delniške vojne v Sloveniji. Če se ne bi končala z nakupom večine delnic bivše Certe holdinga s strani Postojnske jame, bi bil hotel zanesljivo še zdaj zaprt.

Odpravljajo prastare napake družbe Eta

"Hotel so v preteklosti večkrat zaprli zaradi vzdrževanja. Tudi mi ga moramo pripraviti na zimo. Do konca novembra bomo delo opravili. Decembra, kot običajno, upamo na začetek zimske sezone s smu ko, je širjenje vesti o zaprtju hotela zavrnil direktor Jože Oplotnik. Koliko bo smuka stala, še ni mogel povedati. Da ta bo, so odločeni ne glede na ceno elektrike.

Obljubljena temeljita obnova hotela pa je odvisna od pripravljenosti Cerkljanov na sodelovanje. Doslej je bil Larix deležen predvsem nerazumevanja in celo tožb.

"Pravkar smo pred zahtevno legalizacijo hotela, pojasnjuje Oplotnik. Eta je v Cerknem zgradila dobre temelje za turizem, a je to naredila po domače. Ker je hotel z večjo trgovino zgradila brez gradbenega dovoljenja, ima ta še status prvotnega samskega doma. Smučišče je uredila tako, da je lastnikom zemljišč sporočila, da bodo ta pozimi namenjena smuki.

Moč Ete je za takšno poslovanje zadoščala. Celo po prehodu v tujo last je pokrivala izgubo Hotelu. Zadnja leta pa z njenimi dobički tudi Certa Holding (CH). V slednjem je ostala četrtina slovenskega lastništva Ete skupaj s HC in TIK Kobarid.

Vsa priprava gradnje trgovine na plečih HC

Novi lastniki - najprej Postojnska jama, potem družba Batagel & Co.- so v pripravah na obnovo iz hotela najprej umaknili trgovino. Ker enkrat prej že odgnana trgovska družba na gradnjo novega centra ni bila več pripravljena, so morali vse priprave nanjo opraviti sami: v sodelovanju z občino celo protipoplavno ureditev reke Cerknice in trgovski družbi podariti del zemljišča.

Hotel, ki je leto 2015 po slabitvi kapitala končal s pet milijonov evrov visoko izgubo, z novimi lastniki posluje bolje. Minulo leto je s peščico le še 45 zaposlenih, med katerimi ni domačinov, po več desetletjih zaključil z dobičkom. Brez prišlekov, menjav kadra s Postojnsko jamo in državnih pomoči bi bil zaprt. Terme, ki jih je leta 2016 uredil še CH, so ga polnile tudi v najhujši krizi. Podnebne spremembe morda smučišču odzvanjajo, tako da hotel stavi na termalno vodo. Tudi odobreno državno pomoč bo na smučarskem centru ob nujni posodobitvi treh sedežnih naprav usmeril v celoletno ponudbo.

Višje odpravnine iztisnjenim delničarjem?

Med jezo domačinov, ker Postojnska jama mednje ne pri naša vreč denarja, je treščila še novica, da mora družba Batagel & Co. leta 2020 iztisnjenim delničarjem doplačati 2,31 evra na delnico k prvotni odpravnini. Spomnimo. Leta 2016 so še vedno neznani kupci vse premoženje Certe holding preko borzne hiše želeli odkupiti s plačilom po evro za delnico. Do vključitve Marjana Batagelja s Postojnsko jamo so jih zaradi socialnih stisk Cerkljanov nekaj odstotkov tudi odkupili. Batagelj je nato odkupil te in tudi delnice od 2000 lastnikov po 3,2-kratniku do skoraj 93-odstotnega lastništva CH, pozneje Larixa. Špekulanti so torej dobro zaslužili.

Tem se je že prej uprla civilna pobuda Cerkljanske. Nikoli pa ni soglašala s prihodom Batagelja. Prepričana je bila, da gre za lovca na Eto in TIK Kobarid in njuno prodajo. Po nekaj burnih skupščinah z okrepljenim policijskim posredovanjem je za odkup delnic pridobila razvpitega Sergeja Racmana. Ta je preko dveh družb odkupil 4,18 odstotka holdinga in s preostalimi 84 imetniki delnic z okrog triodstotnim deležem ostal ujet v Larixu. Na skupščini pred dvema letoma jih je ta iztisnila z odpravnino 3,69 evra za delnico. Predsednik vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je zahteval 8,50 evra in delničarjem, torej tudi v prid Racmanu, napovedal tožbo za primernejše odpravnine. "Delniški opori se je pridružilo 34 od skupno 86 iztisnjenih delničarjev. VZMD je v sodnem postopku zoper večinskega delničarja Batagel&Co. s poravnavo zagotovil 62,6 odstotka dodatne denarne odpravnine iztisnjenim malim delničarjem, so sporočili iz VZMD in dodali: "Izplačila za iztisnjene delničarje bo VZMD uredil takoj po prejemu dodatnih odpravnin s strani družbe Batagel & Co.

Preveč nagajanja za napredek?

"Tega res ne želim komentirati, je novico pospremil Marjan Batagelj. Ne skriva, da polen, ki jih dobiva pod noge na Cerkljanskem, ni pričakoval. Eta je v velikih težavah. Kar, kot pravijo govorice, naj bi zakrivil tudi Batagelj s prodajo 25-odstotnega lastništva in previsoko zahtevano odkupnino. "Joj! Deleža v Eti ne prodajam. To sem pred prevzemom ljudem obljubil, se čudi Batagelj.

Hotel je pred drago sezono, ki jo ne bo mogel v celoti naprtiti smučarjem. "Nisem obupal. Še vedno verjamem v potencial Cerkljanske. Pred obnovo hotela bodo njeni ljudje morali pokazati pripravljenost na sodelovanje in razvoj turizma. Mi za gradnjo potrebujemo komunalno opremo, nov most in neovirane dostope do naših parcel namesto tožb, Batagelj ne skriva razočaranja.

Hotel je, po vnovični slabitvi kapitala leta 2018, stabilen, a kapitalsko skrčen. Za varnost ga bodo ponovno pripojili Postojnski jami. Poplačilo špekulantov z delnicami, kljub ponovni revizijski oceni, torej prihaja ob najbolj nepravem času in v škodo Cerkljanske.

Marjan Batagelj solastnik družbe Batagel& Co."Nisem obupal. Še vedno verjamem v potencial Cerkljanske.

Jože Oplotnik direktor Hotela Cerkno "Hotel moramo pripraviti na zimo. Decembra, kot običajno, upamo na začetek zimske sezone s smuko.