Primorske novice 29.1.2020

Odločitev o pripojitvi Hotelov Bernardin k družbi Sava Turizem je zdrsnila v februar. Na ponedeljkovi skupščini Save Turizma so to točko umaknili z dnevnega reda, novo skupščino pa sklicali za konec februarja. Tudi delničarji Hotelov Bernardin o tem niso odločali na včerajšnji skupščini, ampak naj bi konec februarja. A nad združevanjem hotelov se množijo sence.

Sonja Ribolica Skupščina Save Turizma v ponedeljek ni mogla odločati o pripojitvi, ker matična družba Sava ni prejela soglasja vseh upnikov. Skupščino s točko o pripojitvi so sklicali za 27. februar. Kljub zamiku v Savi Turizmu ocenjujejo, da bodo aktivnosti izpeljane v okviru zastavljene časovnice. Po načrtih naj bi se statusna pravnoformalna združitev hotelov zgodila 30. marca.

York podstavil nogo pripojitvi

A hotelsko združevanje pod okriljem Save Turizma lahko naleti na resne ovire. Težave utegnejo izvirati iz odnosov matične družbe Save do njenih upnikov, med glavnimi so Slovenski državni holding (SDH), Kapitalska družba in sklad York Global Finance iz Luksemburga. Po pisanju ra zličnih medijev naj bi nogo med vrata pripojitvenih načrtov dal prav York. Na ta način naj bi "spodbudil" državo, naj odkupi njegov 42odstotni delež v Savi. Za odkup, ki bi SDH stal približno 50 milijonov evrov, pa mora vlada potrditi letni načrt. V nasprotnem primeru bi Sava morala prodati svoji naložbi v Savi Turizmu in Hotelih Bernardin. Kupec pa bi lahko bil prav sklad York. Savo bi po takem scenariju čakala likvidacija.

Negotova usoda državnega holdinga

Zapleti pri pridobivanju skupščinskega soglasja za pripojitev Hotelov Bernardin k Savi Turizmu pa bi lahko ogrozili tudi državne načrte za oblikovanje turističnega sklada. Načrti, ki na potrditev vlade čakajo že od julija lani, naj bi bili po novem del splošnega letnega načrta upravljanja državnih Potrdili pokritje bilančne izgube Delničarji Hotelov Bernardin so se včeraj seznanili z revidiranimi računovodskimi izkazi. Sprejeli so sklep o kritju bilančne izgube, ki je konec junija lani znašala 22, 4 milijona evrov, in o poenostavljenem zmanjšanju osnovnega kapitala. Pripojitev Hotelov Bernardin k Savi Turizmu je preložena. naložb za leto 2020. K temu je nadzorni svet SDH že dal soglasje, veljati pa bo začel, ko bo dobil tudi soglasje vlade. Letni načrt upravljanja naj bi vlada obravnavala ta teden, a spričo odstopa premierja to ni verjetno.

O tem, da se bodo namere glede pripojitve in državnega turističnega holdinga izšle, dvomijo tudi v Vseslovenskem združenju Mali delničarji (VZMD). "Že zdaj je bilo veliko zapletov in različnih interesov, tako da so bile možnosti za pripojitev in oblikovanje državnega turističnega holdinga majhne. Z aktualnim političnim dogajanjem, odstopom premierja in razpadom koalicije, pa so te možnosti še toliko manjše, ocenjuje predsednik VZMD Kristjan Verbič.

V združenju skušajo zaščititi interese malih delničarjev; po sporni prevzemni ponudbi za Hotele Bernardin se je njihovim prizadevanjem pridružilo že več kot 80 od skupno 383 delničarjev. Na vprašanje, ali bodo na prihodnji skupščini Hotelov Bernardin podprli pripojitev, Verbič pravi, da je to odvisno od odgovorov na vprašanja v zvezi s prihodnjimi potezami, ki jih nameravajo vodstvu postaviti na skupščini: "Želimo zagotovila, da mali delničarji ne bodo oškodovani, tudi v luči procesov, ki bi sledili v prihodnosti, denimo v primeru iztisnitve.

Če teh zagotovil ne bi dobili, sklep o pripojitvi pa bi bil na skupščini sprejet, v VZMD napovedujejo izpodbojno tožbo. To bi spet terjalo čas, ki pa ga ni veliko.

Družbi Sava Turizem in Hoteli Bernardin sta pogodbo o pripojitvi Hotelov Bernardin Savi Turizmu podpisali decembra lani. Sklenjena je bila pod odložnim pogojem, da pripojitev potrdita skupščini obeh družb. Če tega ne bosta storili do 27. marca, se bo štelo, da pogodba ni bila sklenjena.

www.primorske.si/primorska/istra/drugi-poskus-za-pripojitev-hotelov-konec-februarja

Medij: Primorske novice

Avtor: Sonja Ribolica

Stran: 3