http://www.finance-on.net/?MOD=show&id=160542
Povezane osebe po slovensko

Ne vem, ali naj se jočem ali smejem ob dejstvu, da je zakon o prevzemih opredelil Kad in Sod kot povezani osebi. Jočem zato, ker je pozabil na vse druge povezane osebe - smejim pa, ker morda to pomeni, da namerava nekdo res narediti red. In če velja zadnje - o čemer pa seveda dvomim -, bo to potegnilo za sabo pospešeno delo pri protimonopolni zakonodaji.

Skrajni čas bi namreč bil, da bi si pogledali v oči, vezano na povezanost oseb v lasti države in monopol, ki ga na najpomembnejših segmentih v Sloveniji ustvarja in obvladuje država. Mi pa že zadnjih 15 let vidimo samo tiste (monopole), o katerih čivkajo že vrabci na strehi.
Kaj so povezane osebe
V splošnem (ne samo v Sloveniji) velja, da so z neko osebo povezane osebe tiste, v katerih ima družba najmanj 25-odstotni delež - ob tem, da nekateri posebni zakoni pomikajo to mejo nižje, na primer na 10 odstotkov, redkeje ali nikoli višje. Ko mora torej povprečen ekonomist napisati, katere so z njegovim podjetjem povezane osebe, vsaj po lastništvu, nima težav. Razen če sedi v državni upravi in je podjetje, ki je lastnik podjetij, ministrstvo ali država. V tem primeru mu ne pade niti na kraj pameti, da bi ugotovil, da je na primer ministrstvo za finance povezana oseba z NKBM, pa čeprav jo ima tako rekoč v stoodstotni lasti, še manj pa, da sta prek ministrstva za finance povezani osebi NKBM, NLB, Triglav, Zavarovalnica Maribor, Zavarovalnica Sava, Kad, Sod ...
Dokler Kad in Sod nista bila povezani osebi, je bilo vse v redu ...
... če pa sta - potem me na žalost težko prepričate, da drugi niso. In naprej: če so te pravne osebe z ministrstvom za finance povezane osebe, potem so povezane osebe tudi vse tiste hčerinske družbe, v katerih imajo te povezane osebe skupaj najmanj 25 odstotkov. Jih gremo štet ali pa bomo morda septembra v presenečenje vseh prebrali, da je ministrstvo za finance z vsemi svojimi povezanimi družbami napovedalo prevzeme - ali nasprotno, da se bo morda začela popolna razprodaja, ker bodo v nasprotnem primeru izgubili glasovalne pravice?
Še najmanj me skrbi zakon o prevzemih
Kar me zanima z vidika dolgoročnega razvoja v Sloveniji, je dejanska skrb za male delničarje, monopoli in manjša učinkovitost.
Kaj pa skrb za male delničarje?
Tudi če bodo prevzemi, ki jih objavljajo družbe v državni lasti, izpeljani, bodo z blagoslovom slovenske javnosti - in to ne glede na škodljivo obravnavanje posameznih delničarjev. Da Darko Horvat in Igor Lah poskušata oškodovati delničarje, je toliko časa glavna tema časopisov, političnih pritiskov in celo sodišč, dokler si ne premislita. Ko natančno isto počne s prevzemi skladov NLB, NKBM (ki sicer dovolita, da dragulje poberejo drugi) ali Triglav, ni slišati ničesar o zaščiti malih delničarjev oziroma krivici, ki se jim godi.
Prepoznavanju povezanih oseb v državni lasti bi moralo slediti tudi pošteno obravnavanje delničarjev - če etika v slovenski družbi kaj velja - če ne pustimo Aktivi in drugim, da delajo, kar so si določili, saj nima pravice malega delničarja obirati samo država.
Pa monopoli ...
Ker so NKBM, NLB, Abanka, Pozavarovalnica Sava, Triglav, Zavarovalnica Maribor, Tilia, Vita, Kad, Moja naložba in Skupna pokojninska družba povezane osebe, kakšno stebričenje pa dela lastnik? In razmišlja, da bi iz Kada naredil še eno zavarovalnico, ki bi ... kaj? Povečevala konkurenčnost slovenskega gospodarstva, če pa gornje pomeni 80 odstotkov slovenskega bančno-zavarovalniškega trga? Ali pa lahko pošljem zdaj, ko je jasno, da so te in podobne institucije povezane osebe, varuhu konkurence Andreju Plahutniku prijavo za ugotavljanje monopolnega položaja? Bo odredil prodajo? No, to bi pa res rada videla.
Kdor misli, da te osebe niso povezane ali da to ni pomembno, naj se spomni natečaja za izvajanje pokojninskega zavarovanja javnih uslužbencev. Zakaj Triglav ni kandidiral? Po govoricah - ker mu je njegov lastnik (Kad), katerega predstavnik je sedel v nadzornem svetu, to prepovedal ... In zakaj jo je Skupna dala - ker konkurenca pa mora biti ...
Ko to berete, ne pozabite - sem ekonomistka in teh zapletenih zakonov res ne razumem.
Dr. Alenka Žnidaršič Kranjc je predsednica uprave Prve pokojninske družbe.



Medij: Finance.si (Splet)
Avtorji: Žnidaršič Kranjc Alenka
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Novice
Datum: 17. 08. 2006