TV SLOVENIJA 1, 25.07.2008, DNEVNIK, 19.16

ELEN BATISTA ŠTADER: Poslanci v odboru za gospodarstvo so se pred ponedeljkovo izredno sejo, kjer bodo govorili tudi o tako imenovanih protitajkunskih ukrepih, seznanili s poročilom Banke Slovenije o tem, kako so slovenske banke s posojili sodelovale pri prevzemih družb Pivovarne Laško, Merkurja in Istrabenza. Pregled je pokazal, da je bilo teh posojil konec leta 2007 za približno 1,2 milijarde evrov, po podatkih bank pa za približno 970 milijonov evrov.


PETRA BEZJAK: V Banki Slovenije so ugotovili, da so banke od skupine Pivovarne Laško in prevzemnih družb pri najemu kreditov spoštovale interne postopke in kriterije zavarovanja. Prav tako so bila spoštovana pravila pri posojilu kreditov Merkurju in Istrabenzu, kjer pa se prevzem podjetja še ni zgodil.
BOŽO JAŠOVIČ (član Sveta Banke Slovenije): Mi smo ugotovili tekom leta 2007, da je obseg teh poslov večji, kot je bil prej, in zato smo seveda takrat jih začeli bolj pozorno gledati.
BEZJAK: Poslance je tudi zanimalo, ali so bili člani nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke seznanjeni, da se najema kredit za prevzem Pivovarne Laško.
KATJA BOŽIČ (članica nadzornega sveta NLBja): O konkretnih poslih tukaj ne smem govoriti iz istih razlogov kot predstavniki Banke Slovenije. Lahko pa povem, da so z zakonom o bančništvu točno predpisani primeri, da mora uprava za takšne posle pridobiti tudi soglasje nadzornega sveta.
BEZJAK: Opozicijsko poslanko Darjo Lavtižar Bebler pa je zanimalo, ali je morda varuh konkurence kritičen do dela tožilstva, saj si želi bolj ažurno obravnavo ovadb. Direktor Urada za varstvo konkurence je pojasnil, da od leta 1995 ni sodne prakse s področja kaznivega monopolnega položaja.
JANI SORŠAK (direktor Urada za varstvo konkurence): Kar je mene bolj šokiralo, ko sem pač dobil podatke, da tožilstvo torej od leta 95, kot to velja, do danes ni niti vložilo zadeve na sodišče, so mi povedali.
BEZJAK: So pa koalicijski in opozicijski poslanci že brusili jezike za ponedeljkovo izredno sejo.
JOŽEF JEROVŠEK (SDS): Tu je tudi bilo rečeno, jaz odpiram zaradi tega, ker je bilo tu od kolega Guliča rečeno, da to si je pa treba iti nas stranišče in si nekaj obrisat.
ALEŠ GULIČ (LDS): Kar se tiče pa časopisa in stranišča, gospod Jerovšek, časopis lahko ostane tukaj, vi pa pojdite tja.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Bezjak Petra
Teme: Istrabenz
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 25. 07. 2008
Termin: 19:00
Trajanje:2