POP TV, 24.07.2008, 24 UR, 19.16

V politiki pa je spet vroče zaradi tajkunov. Opozicija namiguje, da je vlada sama omogočila sporne managerske odkupe preko bank, ki so v državni lasti, razburja pa jih tudi dejstvo, ker Banka Slovenije parlamentu ni poslala podatkov, katere banke in kako so financirale managerske odkupe. Premier Janša odgovarja, da tudi njega zanimajo isti podatki o bankah kot opozicijo.


SUZANA LOVEC: Ali ni tajkunov prek bank, ki so v njeni lasti, omogočila prav država? To vprašanje je v zraku viselo na skupnem nastopu opozicijske trojke. Kreditov, ki so zavarovani z delnicami, pravijo, je največ ravno pri bankah v državni lasti. Podatek za leto 2006: NLB in NKBM dobita 5.9% takih kreditov, vse druge banke znatno manj.
VILI TROFENIK (zares): Ali je eventualno odobravanje teh kreditov, ki je abnormalno poraslo v preteklem letu, v kakršni koli povezavi z dokapitalizacijo?
LOVEC: Vlada povezavo med dokapitalizacijo in krediti zanika.
JANEZ JANŠA (predsednik vlade): So dokapitalizacijska sredstva potrebna za normalne razvojne funkcije in za normalno funkcioniranje bank.
LOVEC: A opozicijo skrbi, da so zaradi kreditov ogrožene tako nekatere banke kot stabilnost finančnega sistema. Z odplačevanjem kreditov pa se izčrpava prevzeta podjetja.
BREDA PEČAN (SD): Moti nas to, da ljudje, posamezniki bogatijo predvsem na račun tega, da siromašijo delavce.
JOĆE TANKO (SDS): Nekaj deset posameznikov iz kroga LDS, SD in Zaresa, recimo mreža Foruma 21, je v tem tranzicijskem procesu neznansko obogatelo.
LOVEC: Opozicija vztraja, da pred ponedeljkovo tajkunsko sejo potrebuje podatke o tem, katere banke in kako so odobravale kredite za managerske prevzeme.
JANŠA: Ti podatki tudi mene zanimajo, tako da bom zelo vesel, če bo banka Slovenije pripravila to poročilo. Zaenkrat se ve za en takšen primer, ko je NLB v bistvu omogočala managerske odkupe v povezanih podjetjih Pivovarne Laško, vendar je to uprava te banke naredila brez soglasja nadzornega sveta.
ALEŠ GULIČ (LDS): Ta seja seveda prav gotovo ni namenjena nobenemu obračunavanju s tajkuni, ampak je redni mesečni propagandni nastop, ki ga lahko pričakujemo vsak mesec tja do septembra.
TANKO: Nikakor ne gre za propagandno akcijo, to je boj proti organiziranemu kriminalu.
LOVEC: In prav je, da vlada o svojih ukrepih poroča parlamentu, še poudarjajo v koaliciji.
PETRA KERČMAR: Banka Slovenije že odgovarja, da bodo poslanci zahtevane podatke o kreditih dobili, vendar pri tem banka ne sme kršiti načela zaupnosti. Tretjim osebam podatkov kot so, kdo je kje najel kredit, namreč ne smejo posredovati, tudi če to zahtevajo poslanci in jih zanimajo tajkuni.
POLONA KRIŽNAR: Kako in kolikšna posojila so Pivovarna Laško, Istrabenz in Merkur dobivali v bankah za managerske odkupe?
BOŽO JAŠOVIČ (Banka Slovenije): Nekaj tega smo razkrili že v poročilu o finančni stabilnosti v drugi polovici maja 2008. Gre za približno milijardo dvesto kreditov ob koncu leta 2007, ki so bili namenjeni financiranju prevzemnih aktivnosti.
KRIŽNAR: Banka Slovenije se v konkretne odločitve bank, ali bo prevzemni kredit zavarovala z delnicami ali ne, ne more vtikati.
JAŠOVIČ: Nezakonita ni, a ne, ker seveda bi banke bi morale to spoštovat, tako da za nas je samo bolj tvegana.
KRIŽNAR: Sicer pa to, kar želijo poslanci, pa ne morejo dobiti, nadzorne institucije lahko. Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev so že videli, kdo ima kje kolikšen kredit.
DAMJAN ŽUGELJ (direktor Agencija za trg vrednostnih papirjev): Treba je vedeti, da tovrstni managerski odkupi morajo potekat zakonito, to je pod A, in pod B transparentno. In bojim se, da mnogo teh odkupov ni, bom rekel, bilo speljano z roko v roki, se pravi pod krinko transparentnosti in zakonitosti.
KERČMAR: Bolj konkretni, dokler postopki niso končani, ne bodo. Tudi na ponedeljkovi tako imenovani protitajkunski seji ne. Tja so nadzorniki vabljeni, vendar kot pravijo bodo politiko, poslance pustili pri miru.



Medij: POP TV
Avtorji: Lovec Suzana
Teme: NKBM - Nova Kreditna banka Maribor, Istrabenz
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 24. 07. 2008
Termin: 19:00
Trajanje:4