RA SLOVENIJA 1, 25.07.2008, DOGODKI IN ODMEVI, 15.30

Banka Slovenije je na dopoldanski seji parlamentarnega odbora za gospodarstvo predstavila poročilo o vlogi poslovnih bank pri prevzemih večinskega deleža v Pivovarni Laško, Merkurju in Istrabenzu. Kot je bilo razumeti člana sveta banke, Boža Jašoviča, bančni inšpektorji v bankah niso odkrili večjih nepravilnosti pri odobravanju kreditov za managerske

odkupe. Se je pa obseg posojil za vse dejavnosti omenjenih skupin do spomladi v primerjavi s koncem minulega leta povečal za več kot pet odstotkov. O tem poročilu in precej skopem poročilu, ki ga je na temo koncentracije in tako imenovane tajkunizacije v Sloveniji že pred časom objavila tudi vlada bodo poslanci razpravljali na izredni seji državnega zbora v ponedeljek. Prispevek o tem je pripravila Simeona Rogelj.
SIMEONA ROGELJ: Po besedah člana sveta Banke Slovenije, Boža Jašoviča so bančni inšpektorji začeli kredite za prevzeme pozorno spremljati že pred časom, saj je tovrstna posojilna aktivnost začela naraščati, z njo pa tudi tveganost za banke. Pri postopkih nadzora so preverjali, ali so bili krediti, ki so jih dale predvsem te tri banke za prevzeme in ostale aktivnosti družb v skupinah Pivovarna Laško, Merkur in Istrabenz ustrezno zavarovani ali so banke oblikovale dovolj velike rezervacije in ali so spoštovale omejitev največje dopustne izpostavljenosti, prišli pa so do naslednjih zaključkov; da se je celotna izpostavljenost bank do družb v omenjenih treh skupinah konec marca letos v primerjavi s koncem leta 2007 povečala za dobrih 5 odstotkov, na 2,87 milijarde evrov, kar predstavlja slabih 80 odstotkov kapitala bank. Za prevzem Pivovarne Laško je bilo konkretno izdanih za 448 milijonov evrov garancij, ki niso bile spremenjene v kredite, izpostavljenost pa je bila ustrezno zavarovana, a razmere na trgih so zelo spremenljive je dodal Jašovič.
BOŽO JAŠOVIČ: In v nekaterih primerih se je to razmerje poslabšalo in banke imajo v takih primerih mehanizme, ki se sprožijo pri določenih pragovih, pri katerih zahtevajo od podjetij dodatna zavarovanja, v kolikor vrednost zavarovanja doseže ta prag. Obveščeni smo bili, da se je v nekaterih primerih to že zgodilo.
ROGELJ: Banka Slovenije je v zvezi s to skupino ugotovila tudi, da so povezane zaradi skupnih finančnih izpostavljenosti.
JAŠOVIČ: In na koncu smo ugotovili seveda, da taki argumenti obstojijo in zato smo sprejeli sklep, da morajo banke v teh primerih gledati na to skupino družb kot na eno izpostavljenost, ne glede na to, da nekatere družbe torej niso v odnosu obvladovanja.
ROGELJ: V primeru Merkurja so bile banke opozorjene, da se bodo krediti poplačevali z dividendami, kar lahko sčasoma postane težavno.
JAŠOVIČ: Torej tu obstaja tveganje, v kolikor bi se gospodarske razmere občutneje poslabšale in torej dohodkovna ali pa dobičkonosnost podjetja zmanjšala, seveda, da se bi s tem tudi oslabila možnost podjetja, da financira dolgove bank.
ROGELJ: Prevzem Istrabenza pa še ni bil speljan, a kot dodaja Jašovič, ga bodo bančni inšpektorji pozorno spremljali.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: Istrabenz
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 25. 07. 2008
Termin: 15:30
Trajanje:4