TV SLOVENIJA 1, 05.12.2007, DOBRO JUTRO, 8.30

NATAŠA IVANUŠ: Ja marsikdo ima del svojega denarja pri kakšni izmed delniških družb, vendar pa se stanje vsakega podjetja spreminja, kar pomeni, da se lahko spremeni tudi oblika našega imetja v podjetju. Poglejmo, kako in kje lahko pridemo do informacij o tem, kaj se dogaja z družbo, v kateri imamo delnice in kaj storiti, ko ugotovimo, da sprememba ni bila storjena v naš prid.


URŠKA VAHTAR: Vsak dan dobivamo takšno in drugačno pošto. Predstavljajte si, da nekega dne iz nabiralnika vzamete pismo, v katerem je obvestilo, da se je podjetju, v katerem imate svoje delnice, znižal osnovni kapital. To se je zgodilo tudi v delniški družbi Krona Holding.
KRISTIJAN VERBIČ (predsednik Združenja malih delničarjev): Primer Krone Holding poznamo seveda, na nas se je obrnilo predvsem v zadnjem času nekaj delničarjev, zaskrbljeni so bili ravno zaradi tega, ker je šlo za umik delnic z borze oziroma z organiziranega trgovanja in pa zaradi tega, ker je potekel rok.
VAHTAR: 2300 delničarjev Krone so imeli po poslanem obvestilu slab mesec časa, da se odločijo, ali bodo obveznice, ki so bile pridobljene na osnovi razdelitve družbe na del z obveznicami in na del z delnicami, spremenili nazaj v delnice.
VERBIČ: Je bilo informiranje s tem v zvezi sorazmerno ustrezno, kar se tiče neposredne pošte celo direktno poslano vsem delničarjem, žal pa seveda ugotavljamo, da se jih je samo 190 odločilo, da bodo takšno ponudbo sprejeli. Ker za razliko od številnih drugih primerov in situacij, je tukaj pravzaprav dokaj korektno vsa zadeva potekala.
VAHTAR: Kadar se delniški družbi, v kateri imamo svoje delnice, spremeni oziroma zniža osnovni kapital in s tem nominalna vrednost delnic, marsikdo to razume, da jim v trenutku te spremembe nekdo nekaj ukrade. Pa je temu res tako?
PETER GROZNIK (Katedra za denar in finance na Ekonomski fakulteti): Nominalna vrednost delnic pravzaprav na samo vrednost delnic kaj dosti ne vpliva, drugo pa je vprašanje, če se je zmanjšalo tudi število delnic, to vpliva na vrednost, ne pa to, kaj piše na delnici, kakšna je njena nominalna vrednost.
VAHTAR: Marsikdo je premalo informiran o tem, kaj pomeni znižanje osnovnega kapitala delniške družbe, v kateri ima svoj denar.
MIMOIDOČI: To je manj denarja ne. To v glavnem... manj dobiš na delnico.
MIMOIDOČA: Če se zniža osnovni kapital, velik izgubim.
MIMOIDOČA: Ja da manj dobiš.
MIMOIDOČI: Ja, slabe čase. Slabe čase gospodarske.
VAHTAR: Zniževanje osnovnega kapitala je največkrat del normalnih poslovnih procesov. Kapital se zniža, če je podjetje premalo zadolženo oziroma če je bila kakšna poslovna izguba in jo je potrebno odpisati na račun lastnikov. Velikokrat pa je situacija tudi drugačna.
VERBIČ: Na Vseslovenskem združenju malih delničarjev seveda dobro vemo, da gre pri torvstnih postopkih pogosto v ozadju tudi za interes, da se male delničarje odpravi.
GROZNIK: S to možnostjo, če imajo zamenljive obveznice, da jih ne bodo vsi izkoristili in da se bo njihov kontrolni delež na ta način še povečal. Se pravi lahko... ne vem, ampak lahko da gre pač za neko obliko iztisnitve določenih delničarjev.
VAHTAR: Naenkrat se znajdete pred odločitvijo, kaj je najbolje, da storite. V primeru Krona Holding je šlo pravzaprav za zvišanje osnovnega kapitala, kajti vsi tisti, ki so pravočasno sprejeli pobudo in se zopet vključili v lastniški kapital, bo za ta delež moral biti osnovni kapital te družbe večji.
VERBIČ: Še vedno imajo obveznice z garantiranim donosom, po naših informacijah sedem odstotnim donosom, kar niti ni tako slabo, je pa seveda dejstvo, da je potem, ko se je rok zaključil, začela vrednost delnic rasti in v tem momentu je marsikdo ugotovil, joj polomil sem ga.
VAHTAR: Pravočasno se je potrebno informirati in pravočasno odreagirati. Lahko nam na pomoč priskočijo določene institucije.
VERBIČ: Ljubljanska borza ima vzpostavljen informacijski sistem s tem v zvezi, imamo v našem prostoru kar nekaj časnikov, ki se ukvarjajo z vprašanjem naložb, financ, kar pa se tiče samega zaščite in organiziranja malih delničarjev, pa so vedno dobrodošli tudi pri Vseslovenskem združenju malih delničarjev.
VAHTAR: Torej pomembno je, da se zavedamo, da je lasništvo in lastnina v politično ekonomski ureditvi, v kateri smo, seveda odgovornost posameznika. Sami moramo poskrbeti za svoje imetje.



Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Ivanuš Nataša
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dobro jutro
Datum: 05. 12. 2007
Termin: 08:30
Trajanje:5