http://www.sta.si/vest.php?id=1087613
Petrol odgovarja malim delničarjem glede Lukoila
Ljubljana, 14. septembra (STA) - Uprava Petrola je danes na spletnih straneh Ljubljanske borze objavila odgovore na vprašanja Vseslovenskega združenja malih delničarjev v zvezi z okvirnim sporazumom o ustanovitvi skupnega podjetja z ruskim Lukoilom.

Kot pojasnjuje vodstvo družbe z Markom Kryžanowskim na čelu, okvirni sporazum z Lukoilom določa korake za ustanovitev in delovanje skupnega podjetja ter pogoje, ki morajo biti izpolnjeni pred sklenitvijo zavezujočih ponudb.
Dogovor Petrola in Lukoila o ustanovitvi skupnega podjetja je načelen. Ustrezne pravno zavezujoče pogodbe, ki bodo stopile v veljavo po pridobitvi potrebnih soglasij, bodo sklenjene, če bodo izpolnjeni s sporazumom določeni pogoji, navaja uprava Petrola.
Podpisnika sporazuma sicer še preučujeta različne možnosti za izvedbo vseh korakov pri ustanavljanju skupnega podjetja, zato dokončne odločitve o statusnih spremembah še nista sprejela. Vrednost vložkov obeh podpisnikov bo ocenila mednarodno priznana neodvisna družba, ki jo bosta podpisnika izbrala skupaj na podlagi razpisa, zagotavljajo v Petrolu. Kot dodajajo, takšna ocena vrednosti ne bo zavezujoča, temveč bo služila kot podlaga za pogajanja med podpisnikoma.
Če bodo izpolnjeni predhodni pogoji in bo skupna družba ustanovljena, bo že ob svoji ustanovitvi upravljala z največjo mrežo bencinskih servisov v jugovzhodni Evropi, saj bo imela preko 560 prodajnih enot, prav tako pa bodo zagotovljena sredstva za nadaljnjo rast števila prodajnih enot. Podpisnika dogovora bosta sporazumno določala poslovno politiko in dividendno politiko skupne družbe, pojasnjujejo v Petrolu.
Kot je znano, sta Petrol in Lukoil 28. avgusta v Ljubljani sklenila okvirni sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja za prodajo naftnih derivatov na območju srednje in jugovzhodne Evrope. V skupnem podjetju, imenovalo se bo Petrol Lukoil, bo imel Petrol 51-odstotni lastniški delež, Lukoil pa 49-odstotni delež. Sedež podjetja bo v Sloveniji, prav tako pa bo na slovenskih strokovnjakih temeljilo njegovo upravljanje.
Mali delničarji Petrola naj bi bili o sporazumu med Petrolom in Lukoilom obveščeni prek medijev, zaradi česar so na upravo podjetja naslovili omenjena vprašanja.



Medij: STA (Splet)
Avtorji: STA
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov
Rubrika / Oddaja: Slovensko gospodarstvo
Datum: 14. 09. 2006