• Medij: POP TV
  • Datum objave: petek, 01.07.2016

24ur01072016

POP TV, 01.07.2016, 24 UR, 19.01
JANI MUHIČ: Dva udarca za Mira Cerarja v enem samem dnevu.
PETRA KERČMAR: Začelo se je v Luki Koper, kjer je vlada Mira Cerarja kot lastnica popolnoma kapitulirala. Podlegla je delavcem, ki so z žerjavi blokirali vstop v pristanišče in s tem povzročili kaos že na avtocesti. Povsod so bili prisotni policisti.
MUHIČ: In potem težko pričakovana skupščina, polna zmerjanj in kletvic. In izplen? Nadzornikov ne bodo menjali, je pa korak že pred skupščino napovedal šef SDH Marko Jazbec, ki tudi zaradi političnih pritiskov v Luki odstopa s položaja.


KERČMAR: Tako torej v Luki. Le nekaj minut pozneje pa: zaradi zapletov z arbitražo je odstop s položaja zunanjega ministra ponudil Karl Erjavec. A šele zdaj, ko je arbitražno sodišče že odločilo, da postopek teče naprej. Ali bo odstop tudi sprejel, Miro Cerar še razmišlja, kot tudi, kaj storiti glede Luke Koper, kjer je dogajanje predsednik parlamenta Milan Brglez označil za atentat na Luko in tudi državo.
MUHIČ: Spremljamo razvoj obeh zgodb, tako pred Luko Koper, kjer je Katarina Matejčič, kot tudi pred vlado s Suzano Perman. A najprej v Luko.
KERČMAR: Prestolnica je popustila Obali, vlada in lastniki so pokleknili pred delavci. Ti so dvignili roke, pustili delo, zaprli dostop do Luke. In potem, ko se je v Luki na menda spontanem protestu, kot mu pravijo, zgodilo ljudstvo, je odstop ponudil šef SDH Marko Jazbec.
MUHIČ: Katarina, zmerljivke, kletvice, celo na robu pretepa so bili na skupščini. Bila si tam, kdo se je sprl, kaj so počeli?
KATARINA MATEJČIČ: Res je, predsedujoči je le stežka miril razgrete glave. Predvsem malim delničarjem je kri zavrela večkrat pri različnih temah, celo takih, ki so običajno popolna formalnost na skupščinah. Prav tako je bilo več taborov, na eni strani recimo mali delničarji, ki so hkrati še zdaj oziroma so bili zaposleni v Luki, pa tisti, ki niso in niso iz lokalnega okolja. Vsak na svojem bregu sta bila celo predstavnika dveh različnih združenj malih delničarjev. Težke besede so tako padale vse povprek, med njimi celo zmerljivke. A to je bilo na srečo tudi vse, tako da so bili na koncu varnostniki in številni policisti samo opazovalci, pa čeprav se je vse skupaj začelo segrevati že zgodaj zjutraj, ko so delavci ustavili delo in zaprli vstop v pristanišče, tukaj za menoj, pri čemer na trenutke zelo glasno vztrajajo še zdaj in kot pravijo, bodo do izpolnitve vseh njihovih zahtev.
ANŽE BOŽIČ: Zaradi skupščine Luke Koper že zjutraj izredne razmere. Kolone tovornjakov, parkiranih kar na cesti, zato jih policija preusmerja že takoj po avtocestnem odcepu. Koliko časa čakate?
IVICA MEDAČ (prevoznik iz Hrvaške): Tri ure. Tri in pol, tako nekako. Seveda se dela škoda. Vsako čakanje pomeni strošek.
BOŽIČ: In razlog? Spontani štrajk zaposlenih in popolna blokada pristanišča. Žerjavi na barikadah, delo stoji, jezni transparenti in že kar malo srhljiva sugestija šefu SDH Jazbecu. Nakar oster odgovor iz Ljubljane.
MILAN BRGLEZ (predsednik Državnega zbora): To, kar se je zgodilo danes zjutraj, da je peščica delavcev zaprla dohod za tovornjake, je neke vrste atentat na Luko Koper in na slovensko državo.
BOŽIČ: In če je bila država še pozno sinoči odločena zamenjati nadzornike…
DAMJAN BELIČ (predsednik nadzornega sveta SDH): Argumenti, ki jih je podala uprava, ki govorijo v prid zamenjavi, so prepričali nadzorni svet, da je podprl upravo pri svoji odločitvi in nadzorni svet je bil pri svoji odločitvi soglasen.
BOŽIČ: A tik pred samo skupščino popoln preobrat. Marko Jazbec napove odstop, delavci pa ne ovirajo izvedbe skupščine, kot so napovedali.
KRISTJAN VERBIČ (Vseslovensko združenje malih deležnikov): Želel bi si, da prevlada modrost. Zadeve so šle preko vsake mere in vsak pameten, približno pameten oblastnik bi naredil korak nazaj.
BOŽIČ: In res, predstavniki države kmalu popustijo in z dnevnega reda umaknejo rošade, ki so povzročile toliko hude krvi in skrbi. Napetost se nekoliko umiri, a kljub temu, da so dosegli svoje, delavci popoldan še niso sprostili prometa v Luki Koper. Pristaniška saga se vrti naprej.
KERČMAR: Saga, torej, Marko, v kateri so pravzaprav delavci prevzeli oblast lastnici podjetja in se postavili v bran upravi tega podjetja. Pa je vse skupaj, govorim o stavki seveda, sploh zakonito?
MARKO MILENKOVIČ: Pravzaprav so imeli delavci preko delavskih direktorjev in nadzornikov zakonito moč že doslej. Danes se je res zgodila ulica. Zakon o stavki, ki ga imamo še iz Jugoslavije, določa, da mora biti stavka organizirana, torej napovedana vsaj pet dni vnaprej in da se stavka lahko zaradi obrambe ekonomskih in socialnih pravic izdela. Danes pa v Luki oba sindikata in svet delavcev vztrajajo, da je šlo za povsem spontan upor, o katerem da ne vedo nič, sploh pa upor ni bil za pravice delavcev, ampak v podporo upravi proti lastniku. Sicer je osnovna naloga delavca seveda, da dela. Brez dela ni jela, pravi star rek. In kdor neupravičeno ne delo, seveda ne more biti plačan. Glede na stroške dela v Luki Koper pa bi ta upor lahko povprečnega upornika stal skoraj 200 evrov na dan oziroma 25 evrov na uro. Še bistvene številke so, ko pridemo da same Luke Koper, kajti dnevno lahko izgubi kar pol milijona evrov prometa. Ko pa pridemo res do vseh partnerjev, ladjarjev, špediterjev, prevoznikov, ki so čakali tudi po več ur, Železnic, ki dnevno v Luko in iz nje prepelje skoraj 60 vlakov, pa ta izgubljen dohodek lahko naraste na 1,3 milijona evrov na dan. In zato seveda ta podjetja lahko tožijo Luko.
MUHIČ: Na dan. Zdaj si govoril o današnjih številkah, se pravi, koliko bo škode.
MILENKOVIČ: Odvisno kako dolgo bo trajalo vse skupaj. Lahko so bistveno, bistveno višje številke.
MUHIČ: Napoved pa je takšna. Marko, hvala lepa.
KERČMAR: Hvala lepa.
MUHIČ: Katarina, in kaj zdaj, kakšen je izplen celodnevne drame na Obali? Slišali smo, Jazbec odhaja, nadzorniki ostajajo, kaj zdaj še hočejo?
MATEJČIČ: V Luki po današnji kapitulaciji države sprememb očitno še ne bo ne v nadzornem svetu ne v upravi. Kar pa seveda ne velja za SDH, ki je danes ostal brez prvega moža. Tamkajšnji nadzorniki se bodo zato sestali že v ponedeljek, ko bodo po naših neuradnih informacijah imenovali vršilca dolžnosti, in to menda kar iz svojih vrst. Vendar pa to naj ne bi bil njihov šef Damjan Belič, ki bi si menda to sicer zelo želel, a ima zaradi afere v Republiki srbski toliko težav, da se mora zagovarjati celo pred premierjem. Ostanejo torej še štirje člani, dva moška, dve ženski. In če bi slučajno izbrali eno od njiju, bi imel SDH vsaj začasno tri ženske, torej popolnoma žensko vodstvo. Kar je v Sloveniji prava redkost, a res je, da tudi današnje dogajanje tukaj v Luki in na Obali nikakor ni običajno.