MOREL tiskovna agencija

Notranja politika/Slovenije

Ljubljana, 2. julij 2015 (MOREL)- Na današnji 12. seji Mandatno-volilne komisije Državnega zbora  so njeni člani z devetimi glasovi za (in petimi proti) izglasovali predlog predsednika Republike Slovenije, da se tudi za novi 6-letni mandat viceguvernerja Banke Slovenije imenuje dosedanjega Janeza Fabijana.

Takšno vest so v VZMD sprejeli z ogorčenjem, saj je Janez Fabijan, kot Viceguverner, s pomočjo viceguvernerke  Stanislave Zadravec Caprirolo, med drugim vodil sporni projekt sanacije bank, v zvezi s katerimi je bilo doslej vloženih preko 23 pobud za ustavno presojo. Teh pobud ni vložil zgolj VZMD, združenja in posamezniki, pač pa tudi posamezni sodni senati, Državni svet RS in Varuh človekovih pravic RS.

Poleg tega je VZMD sprožil številne druge postopke, vključno s kazensko ovadboViceguvernerja Fabijana, hkrati so razkrili dejstva, ki postavljajo na izrecno laž zatrjevanja Banke Slovenije, Ministrstva za finance RS in Vlade RS, strokovni sodelavci VZMD pa so s temeljitimi analizami že večkrat argumentirano dokazali, da je bilo prav na podlagi projekta sanacije bank v sanacijo vloženih absolutno preveč sredstev, zaradi česar so naše banke pre-kapitalizirane s pomočjo novih in (pre)dragih posojil, sredstvi davkoplačevalcev in razlaščenih domačih vlagateljev. Pri tem je Banka Slovenije - skupaj z Vlado RS in v nasprotju s številnimi strokovnimi mnenji - dala obljubo, da bo tako pre-kapitalizirane banke omejevala pri delu na domačem trgu ter jih prodala tujim investitorjem - na kašen način in po kakšni ceni, smo bili pravkar priče ob prodaji NKBM.

»Medtem ko je Državni zbor uvedel parlamentarno preiskavo o sanaciji bank in bo ugotavljal odgovornost za sporno sanacijo, pa naj bi ta-isti Državni zbor ponovno imenoval na mesto Viceguvernerja osebo, ki jo bodo preiskovali,« je začuden Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, ki dodaja: »V VZMD menimo, da bi bilo potrebno, vsaj v primerih imenovanj na ključna mesta upoštevati kriterij minulega dela, odgovornosti ter strokovnih in etičnih ravnanj, ne pa celo ponovno imenovati ljudi, za katere lahko domnevamo, da se bodo v prihodnje morda trudili prikrivati svoje napake, katerih posledice nosijo prav vsi državljani, vključno z oteženo prihodnjo perspektivo Republike Slovenije.«

V VZMD še ugotavljajo, da se očitno tudi tokrat srečujemo s hipokrizijo vladajočih političnih struktur, ki z imenovanji nagrajujejo, ne glede na preteklo delo, kar potrjuje današnje glasovanje na Komisiji ter odpira dvom tudi v izjave predsednice poslanske skupine vladajoče SMC Simone Kustec Lipicer, ki je dne 20. 5. 2015, po pogovoru pri Predsedniku RS za STA, na vprašanje, ali z nobenim kandidatom niso povsem zadovoljni ali jih ne poznajo tako dobro, pojasnila, da so v danih okoliščinah, "kjer obstaja kar nekaj pomislekov in dvomov o res celovitem in transparentnem delovanju Banke Slovenije in stanju bančnega sistema nasploh", ocenili, da je zelo pomembno opraviti individualne pogovore z vsemi kandidati.

Ob številnih upravičenih pomislekih, izraženih tudi na današnji seji Mandatno-volilne komisije, v VZMD posebej izpostavljajo pomembno, doslej spregledano dejstvo, da so proti Guvernerju in Viceguvernerjem Banke Slovenije, dne 6. 3. 2015 - zaradi dela, ki vzbuja resen in utemeljen dvom v zakonitost njihovega dela in ravnanj - vložili kazensko ovadbo na Specializirano državno tožilstvo. Pri tem v VZMD opozarjajo, da je Banka Slovenije članom uprave Gorenjske banke odvzela licenco za opravljanje funkcije člana uprave, ker so bili člani uprave ovadeni zaradi zlorabe položaja. Banka Slovenije, ki jo je v postopku odvzema licence zastopal Svet Banke Slovenije, katerega član je tudi kandidat  Fabijan, se je postavila na stališče, da je bila zaradi kazenske ovadbe Gorenjska banka izpostavljena tveganju izgube ugleda in ta razlog opredelila, kot ključnega za odvzem licence.

Smernice EBE v točki 13.5 določajo, da se pri presoji ali je član uprave še vedno primeren upoštevajo med drugim sledeči dejavniki: Ali je član uprave obsojen ali v pregonu zaradi kaznivega dejanja, zlasti (torej ne izključno) kaznivih dejanj po zakonih, ki urejajo bančno ali finančno dejavnosti, kaznivih dejanj nepoštenega ravnanja ali finančnega kriminala, davčnih kaznivih dejanj, finančnega drugih kaznivih dejanj po zakonodajo v zvezi z gospodarskimi družbami. Kandidat je torej (so)ocenil, da člani uprave Gorenjska banke niso več primeri za opravljanje funkcije člana uprave, ker je policija (tedaj) preiskovala, ali naj bi storili kazniva dejanja, sedaj pa ista oseba kandidira za položaj, kjer bo moral tudi v prihodnje ocenjevati ali so člani uprave primeri za opravljanje funkcij, pa je ravno sam ovaden zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja. Skladno s strogo prakso Banke Slovenije takšna ovadba pomeni izključujoč faktor za opravljanje dela člana uprave slovenske banke.

Ovadba VZMD seveda krni ugled Banke Slovenije in že zaradi tega je seveda kandidat neprimeren za funkcijo, saj v bodoče ne bo mogel postaviti dovolj visokih etičnih meril članom uprav slovenskih bank, ker je sam v kazenskem postopku. Dodati je, da je kandidat sodeloval in podpisoval listine pri vpisu dokapitalizacije NLB d.d. v sodnem registru. Višje sodišče v Ljubljani je že odločilo, da listine, ki naj bi jo podpisal kandidat ni bilo med listinami, ki bi morale biti priložene sodišču. Listina pa se je »našla« v ponovljenem postopku, kljub temu, da po javnih dokumentih ta v času, ko je kandidat so-urejal vpis dokapitalizacije NLB d.d. ta ni obstajala!?! To so sporočili iz  VZMD. (konec)

http://www.morel.si/Notranja_politika/Slovenija_Janez_Fabijan_bi_sodil_na_sodisce_ne_pa_da_se_mu_podaljsa_mandat/