• Medij: Novi tednik
  • Datum objave: četrtek, 25.08.2022

ŽELEZAR ŠTORE NOVI TEDNIK

Lastniki družbe pooblaščenke Železar iz Štor so se odločili, da si bodo razdelili večino lanskega bilančnega dobička. Bruto dividenda na delnico bo znašala 35 centov. Na seji skupščine so nekoliko spremenili statut družbe ter imenovali nov 3članski nadzorni svet, niso pa podprli predloga o oblikovanju sklada lastnih delnic.

Železar, ki ga lastniško obvladujeta poslovnež Tomaž Subotič in podjetje Storkom, še vedno pa ima tudi več malih delničarjev, je drugi največji delničar štorske jeklarne, pomembne deleže ima tudi v družbah Itro in Unior. Lastniki so tokrat "imeli na mizi" kar tri predloge o delitvi lanskega bilančnega dobička, ki znaša malo manj kot 362 tisoč evrov. Uprava podjetja je predlagala, naj celoten dobiček ostane nerazporejen. Subotič je želel, da bi si razdelili 291 tisoč evrov, kar pomeni, da bi bruto dividenda na delnico znašala 30 centov. Na koncu je obveljal nasprotni predlog Vseslovenskega združenja malih delničarjev, ki je predlagal za pet centov višjo divdendo. Lastniki so njegov predlog podprli soglasno.

prav tako soglasno so podprli tudi nasprotni predlog o imenovanju nadzornega sveta, ki ima po novem le tri člane. Železar je doslej imel 5-članski nadzorni svet, v katerem so poleg Tomaža Subotiča bili še Marian Mačkošek, Rok Korošec, Alfred Šarlah in Ladislav Kaluža. Zmanjšanje števila članov je predlagal Storkom, kot razlog je navedel, da se je v zadnjih letih obseg poslovanja Železarja zmanjšal. Za člane novega nadzornega sveta je predlagal Svena Subotiča, sina največjega lastnika, Gregorja Franuliča, prokurista v Storkomu, in ponovno Ladislava Kalužo, Nekdanjega sindikalista. Na seji so se odločili, da bo namesto Svena Subotiča član nadzornega sveta še naprej Tomaž Subotič.

  • Medij: Novi tednik
  • Avtor: JI
  • Datum objave: četrtek, 25.08.2022
  • Stran: 5