• Medij: Tiskovna agencija MOREL
  • Datum objave: torek, 18.10.2022

MOREL VZMD ZAKLJUČIL 18 10 2022

Ljubljana (MOREL)- V minulih dneh je Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) zaključil šest zahtevnih postopkov pogajanj, glede skupne uresničitve interesov delničarjev, vključenih v »Delniško OPORO« oz. delničarske sporazume pri VZMD. Tako je VZMD za šest svežnjev delnic družb DNEVNIK, d.d., KOGAST, d.d., KOMPAS SHOP, d.d., KOVINTRADE, d.d., MARLES, d.d., in ŽELEZAR ŠTORE D.P., d.d., za vključene delničarje skupno iztržil 72.968,50 evrov.

VZMD je julija javno objavil vabilo k oddaji (nezavezujočih) ponudb za odkup 58 svežnjev različnih vrednostnih papirjev (v imetništvu blizu 1.700 malih delničarjev), glede na velik interes in dodatne pobude pa je zbiranje ponudb še dodatno podaljšal, o čemer je VZMD objavil tudi sporočilo javnostim. Tudi tokrat se je izkazalo, da tudi za večinoma »neborzne« delnice obstaja interes, ki ga vsi institucionalni posredniki in drugi pooblaščeni udeleženci trga skupaj ne uspejo zaznati, zaradi česar je pobuda VZMD za doseganje poštene ali vsaj sprejemljive cene toliko bolj dobrodošla in koristna.

»Ob tokratnih uspešnih prodajah želimo ponovno poudariti pomembnost izrazitih prizadevanj strokovnih sodelavcev VZMD za uveljavitev skupnega nastopa malih delničarjev, ki tako iztržijo bistveno več, kot bi morda lahko izposlovali posamično, vsak zase. Po pogosto intenzivnih pogajanjih so bili tudi tokrat doseženi bistveno boljši pogoji za delničarje, kot so jih sicer dosegali individualno nastopajoči delničarji. Še posebej pomembno je, da je pri vseh prodajah delnic, za katere si prizadeva VZMD, ob znatno višjih kupninah zagotovljena tudi t.i. »top-up klavzula«, ki zagotavlja dodatno izplačilo v primeru, če bi kupec v določenem časovnem obdobju delnice odkupoval ali prodajal po višji ceni,« je uspešno zaključene postopke prodaj pospremil predsednik VZMD Kristjan Verbič.

Vsem zvestim delničarjem, ki so imetniki drugih delnic od zgoraj navedenih, pa iz VZMD sporočajo, da so v teku tudi pogajanja za odkup še nekaterih drugih svežnjev. O uspešnih zaključkih pogajanj bo VZMD vse zainteresirane in javnost sprotno obveščal. (konec)