RA SLOVENIJA 1, 20.05.2008, PROGRAM A1, 14.11

VODITELJICA: Že čez nekaj minut boste lahko povedali svoje mnenje o aktualnih menedžerskih odkupih podjetij in koncentriranju bogastva v rokah peščice posameznikov. Kako komentirate zadnjo koncentracijo lastništva okoli Pivovarne Laško oziroma Boška Šrota in okoli Istrabenza oziroma Igorja Bavčarja? Pokličete nas lahko na telefonsko številko 01/475-22-22. Tej temi bomo namenili tudi današnji Studio ob 17h.
(napovedni spot za Studio ob 17h)


VODITELJICA: Oddajo bo vodila Simeona Rogelj, zdaj pa so na vrsti vaši komentarji in mnenja o tem, spoštovane poslušalke, cenjeni poslušalci, 01/475-22-22 je naša telefonska številka, številka Prvega programa Radia Slovenija. V napovednem spotu smo slišali mnenje prof. dr. Jožeta Mencingerja, ki sicer ne bo tokrat gost v oddaji, bomo pa objavili v celoti njegovo stališče o menedžerskih odkupih in tranziciji. Zdaj pa je z nami že poslušalec Peter, lepo pozdravljeni.
PETER: Dober dan. Poglejte, jaz seveda na lastnino ne gledam, če grdo rečem, s proletarskimi očmi, kot mogoče se sliši dostikrat v časopisih. Torej lastnina ni nekaj, kar lahko potrošiš, ampak nekaj, za kar moraš skrbet in seveda, če gledaš s tega aspekta, potem lastnina ne prinaša, bom rekel prinaša določene ugodnosti, poleg tega pa tudi veliko skrbi in seveda jaz bi menedžerski odkup absolutno dopustil, vendar bi jih čakal na davkih. Torej, če bi se zgodilo to, da nekdo, ki je zdaj na nek v družbi se sliši kot sporen način to odkupil, če je odkupil to zato, da bi za to skrbel, za delovna mesta, naj ima, vendar, ko bo pa prodal, takrat bi mu pa morali bi rekel veliko davka zaračunat, a ne, da se ne bi zgodilo podobno, kot se je zgodilo recimo s koprsko banko, ki je pa celo še nacionalno pomembna, ne samo lastniško, pa vendarle je šla v tuje roke.
VODITELJICA: Hvala Peter za vaše mnenje. Jože, lepo pozdravljeni.
JOŽE: Ja, lep pozdrav iz Kamnika, Jože pri telefonu. Poglejte, poslušam tole oddajo in moje mnenje je tako, ne, da tisti, kateri smo se učili še samoupravljanja s temelji marksizma, je bilo rečeno, da so to naši starši naredili za nas in za naše potomce. Danes to naše skupno premoženje izgineva, izgineva po najrazličnejših kanalih preko najrazličnejših otokov in tako naprej in danes od tega nimamo v Sloveniji nič, razen, da plačujemo ceh, davke za nazaj in mislim, da ni samo Union, ni samo Laško, ni samo Delo, ni samo banka, tudi na področju kmetijstva ni nič boljše. Ogromne površine zemlje izginevajo, izginevajo preko najrazličnejših papirnatih transakcij v tujino in na tej zemlji se šopirijo tujci, mi v Sloveniji pa bomo slej ko prej lačni ravno zaradi malomarne politike Republike Slovenije, malomarne politike Zadružne zveze in še veliko slabše politike Kmetijsko gozdarske zbornice.
VODITELJICA: Hvala Jože za vaše mnenje.
JOŽE: Lep pozdrav, adijo.
VODITELJICA: Lep pozdrav. Ernest iz Maribora, pozdravljeni.
ERNEST: Ja, lep pozdrav, halo?
VODITELJICA: Ja, se slišimo, kar izvolite.
ERNEST: Jaz mislim, da je to navadni rop, ne, ker to, tako kot je predhodnik povedal, to je bila družbena lastnina, naša, ne, in ne more nekdo po nekih kanalih to za sebe odkupit po neki nizki ceni, ne. To, mislim, tako kot je predlagal, mislim, da je katera stranka oziroma kdo bo na volitvah predlagal, da to se nacionalizira in se potem proda res po tisti ceni, tisti, ki ima denar, tistemu, ki bo dober gospodar, ki ima denar, ne, ne pa, da se to, so bili samo izbranci, ki so po čudnih poteh prišli do tega našega premoženja. Jaz še vedno smatram, da je to naše premoženje in da bo to vrnjeno slovenskemu narodu in bo prodano po tisti ceni, ki je na trgu in vsem dostopno, tistim, ki imajo denar, ne pa tistim, ki imajo kolege na bankah, ne, to vemo, mariborska banka, Ljubljanska banka, če imaš dobre kolege, prijatelje, lahko dobiš kredit kakršen hočeš, ne. Halo?
VODITELJICA: Ja, saj vas poslušamo, Marjan.
ERNEST: In to, to je grozljivka in mislim, da oglas, ki je, parlament pa mora sprejeti take zakone, da bo ščitil naše premoženje, to ni njihovo premoženje in si naj ne mislijo in prej ali slej se mora to racionalizirat in prodat po realni ceni tistemu, ki ima denar. To je mnenje dosti mojih kolegov, mene in tako dalje in do tega bo prišlo.
VODITELJICA: Hvala Ernest za vaše mnenje.
ERNEST: Ja, nasvidenje.
VODITELJICA: Lep pozdrav. Marjan, dober dan.
MARJAN: Dober dan želim. Marjan iz okolice Domžal. Jaz bi rekel tole, ne, ta prvo komentar na Mencigerja, ne, Mencinger je bil minister za gospodarstvo, pa ni naredil nič. Vedno govorimo ja, država je kriva in država je kriva, jaz bi pa rekel tole, ne, jaz sem bil tudi v podjetju, direktor je imel dvakrat več plače od mene, nič več, ne, danes so pa to veliki kapitalisti. Mislim, da bi bilo treba te ljudi, ki so nam, ki so nam pojedli določene stvari, bi jim bilo treba to premoženje odvzet. Ne moremo nikakor dopustit, da se dela tako, kot se dela, pa naj gre to za enega ali drugega ali tretjega, kje so ti gospodje dobili ta denar. Mislim, da je to bilo nepošteno do ljudi, Slovencev in Slovenk, zato bi jaz predlagal, da se tem ljudem to, ta zadeva odvzame in jim pustimo samo tisto, kar so na pošteni način zaslužili, hvala lepa.
VODITELJICA: Hvala lepa Marjan, še mnenje poslušalca Janeza bomo poslušali, lepo pozdravljeni.
JANEZ: Zdravo, nekdo mora biti lastnik, to je jasno kot beli dan, zdaj kako so prišli do teh velikih premoženj, je druga zadeva, ampak jaz mislim, da je ravno gospod doktor, profesor, dekan, rektor univerze Mencinger tu precej kriv. Zakaj, bom povedal. Takrat, ko so certifikati prišli ven naj se on spomni, kako je na veliko rekel, ti certifikati niso nič vredni, jaz dam svojega komur čem, ne, saj ne vem kaj je potem dal svoj certifikat komu ali ne, in takrat tak velik ekonomist, doktor ekonomije, profesor, vse kar, saj ga zelo spoštujem, ampak je pa blefer, zato ker je takrat to izjavil, da ti certifikati niso nič vredni in so jih ljudje za dva cepiva so jih dajali okoli, za zelo poceni tiste certifikate, danes pa vemo, da ti ljudje, ki so zdaj do tega velikega premoženja prišli, so pa takrat rekli pa lahko ti certifikati bodo pa nekaj vredni in so jih oni silovito poceni odkupili in zdaj so pa te certifikate tudi izkoristili, zato imajo zdaj milijardne vrednosti, bog pomagaj, tako je, jaz jim v tem delu ne zamerim, so iznajdljivi, so dobro, pač pravim, da bi moral, mislim, da bi moral rečt gospod Mencinger, profesor, doktor, vse, rečt tudi mea culpa, da se malo po, po prsih po, po, tako, to sem imel povedat, ne, hvala.
VODITELJICA: Hvala Janez in lep pozdrav. Torej popoldanska oddaja Studio ob 17h bo namenjena tem aktualnim menedžerskim odkupom podjetij. Poskušali smo dobiti kot gosta tudi ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka, vendar nam je ta tudi tokrat odklonil sodelovanje, gostili pa bomo mag. Bernarda Brščiča iz Ekonomske fakultete, Kristjana Verbiča iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev in dr. Bojana Dobovška iz Fakultete za varnostne vede, ki predava kriminalistiko. Ostanite z nami na Prvem programu Radia Slovenija, 14 in 21 minut je ura.



Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Ni avtorja
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Program A 1
Datum: 20. 05. 2008
Termin: 14:11
Trajanje:6