TV MARIBOR, 23.05.2008, DNEVNIK, 18.00


JASMINA GREGOREC: Pred načrtovano dokapitalizacijo v višini 150 milijonov evrov in potem, ko se je pred dnevi sestal nadzorni svet Nove KBM in sprejel letno poročilo finančne skupine, ter potrdil sklep o razdelitvi nekaj več kot 4 milijone evrov dobička delničarjev, je sedaj končno znan tudi datum skupščine, ta bo 8. julija. Kako in predvsem s kolikšno udeležbo delničarjev, vseh je več kot 103 tisoč, seveda še ni mogoče napovedati. Je pa pozen datum izven te

skupščine razjezil predstavnike Vseslovenskega združenja malih delničarjev, stranke Lista za pravičnost in razvoj in člani civilne pobude Nove KBM ne damo, ki kljub temu, da vsaj zaenkrat nimajo uradnega pooblastila za zastopanje interesov malih delničarjev, le te pozivajo k njihovem zastopanju na skupščini.
DRAGICA VUJANOVIČ: Vseslovensko združenje malih deležnikov, stranka ista za pravičnost in razvoj in civilna pobuda Nove KBM ne damo, so pričakovale spremembo statuta banke, uvrstitev predstavnikov malih delničarjev v nadzorni svet, cena dividende naj bi bila v višini 1 evra in izdelan strateški poslovni načrt do leta 2015.
KRISTJAN VERBIČ (predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev): Ker gre za največjo delniško družbo v republiki Sloveniji, ker gre za primer javne prodaje, ker gre zopet za 25 odstotni delež, ki je bil odprodan malim delničarjem iz strani države, na legitimne zahteve, ki so bile s tem v zvezi dane tudi okrog sestava nadzornega sveta, ki bi to moral odražati.
VUJANOVIČ: Slišali smo ostre obtožne na račun dela uprave banke. Stojan Auer je tako predsednika uprave banke, Matjaža Kovačiča, po analogiji z dogajanjem izpred šestih let pri prodaji KBM Infonda javno obtožil delovanja v prid Pivovarni Laško.
STOJAN AUER: Ker je to kredibilnost po naši oceni zapravil, več kot zapravil, že v preteklosti, ko je žejne preko vode pripeljal preko 100 tisoč vlagateljev certifikatov in to zelo poceni prodal , kot sami veste Pivovanir Laško.
VUJANOVIČ: Predsednik uprave Nove kreditne banke Maribor, Matjaž Kovačič, obtožb na svoj račun ni bil pripravljen komentirati, predsednik nadzornega sveta banke, Danijel Blejc, pa je v telefonskem pogovoru sicer povedal, da so nadzorniki upravi, zaradi zamude ob pripravi strategije banke, izrekli kritiko. O podrobnostih skupščine, ki bo 8. julija prvič doslej potekala v tolikšnem obsegu, pa da še ne more govoriti.



Medij: TV Maribor
Avtorji: Vujanovič Dragica
Teme: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Kristjan Verbič
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 23. 05. 2008
Termin: 18:00
Trajanje:3